Business

Acties dreigen: KLM wijst voorstel FNV af

Saskia van Huijgevoort • 26 juli 2016 20:00 @Saskia_vanH

Beeld ©

KLM heeft het voorstel van FNV afgewezen. De luchtvaartmaatschappij kan zich naar eigen zeggen niet vinden in de eisen die de vakbond stelt. Die wil dat het bedrijf terugkomt op bezuinigingsmaatregelen voor het grondpersoneel.

Als KLM niet akkoord ging, dreigen er acties, zei FNV destijds

Of dat ook daadwerkelijk het geval zal zijn, wil de vakbond nog niet zeggen. "Wij beraden ons op de brief van de KLM", laat een woordvoerder weten. KLM zegt er alles aan te zullen doen om in het geval van stakingen de overlast voor medewerkers en passagiers tot een minimum te beperken.

De bond en KLM liggen in de clinch over de cao voor in totaal zo'n 14.500 werknemers, onder wie de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. KLM bezuinigt al jaren op de arbeidsvoorwaarden en de bond wil dat de goede financiële resultaten gebruikt worden om te investeren in het personeel.

Niet alle vakbonden zijn het met FNV eens

Het dreigement van FNV werd overigens niet gesteund door alle andere vakbonden. De Unie liet eerder weten de handelswijze "volstrekt onverantwoord" te vinden.

KLM-topman Pieter Elbers benadrukte dan ook dat vier van de vijf bonden het laatste voorstel van KLM wel aan hun leden hebben voorgelegd. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ook FNV uiteindelijk kiest voor wat belangrijk is voor het KLM-personeel", zegt hij.

De voorstellen van KLM bieden volgens Elbers wel ruimte voor een loonstijging, maar daar moet wel meer productiviteit tegenover staan, vindt hij.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z