Bedrijven

Mega-schikking Fortis op losse schroeven

Chris Koenis • 16 juni 2017 20:07 @chriskoenis

Nout Wellink, Jan Peter Balkenende en Wouter Bos maken de nationalisatie van Fortis bekend in 2008. Beeld © ANP

Het zou de grootste schikking ooit worden tussen een Europees bedrijf en gedupeerde aandeelhouders. Maar het Gerechtshof in Amsterdam haalt alsnog een streep door de schikking van 1,2 miljard euro die verzekeraar Ageas trof met aandeelhouders van zijn rechtsvoorganger Fortis.

Volgens het hof schiet de regeling nog op verschillende onderdelen tekort. In de huidige vorm kan de schikking niet verbindend worden verklaard, wat slecht nieuws betekent voor gedupeerde beleggers.

De Belgische verzekeraar Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, schikte vorig jaar voor een recordbedrag van 1,2 miljard euro wegens het misleiden van aandeelhouders in aanloop naar het omvallen van het concern in 2008. Uiteindelijk werd Fortis in datzelfde jaar genationaliseerd.

Vier belangenclubs

Bij de schikking sloten beleggers zich aan bij vier partijen: de Vereniging van Effectenbezitters die 25 miljoen euro zou krijgen, de Stichting FortisEffect, Deminor en de Stichting Investor Claims Against Fortis (SICAF). Zij hadden allen rechtszaken aangespannen tegen Ageas. 

Het hof heeft echter problemen met een onderscheid in de deal tussen beleggers die zich wel bij de belangenclubs hadden aangesloten en gedupeerden die dat niet hadden gedaan. Ook vindt het Hof het vreemd dat de claimorganisaties zelf ook een vergoeding krijgen.

Juist dat laatste staat het hof niet toe. "De indruk is gewekt dat het eigen belang van de belangenorganisaties een rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van de schikkingsovereenkomst'', concludeert het hof. Ageas en de claimorganisaties krijgen vier maanden de tijd om zich te beraden of zij de schikking willen aanpassen.

VEB: nieuwe deal wordt moeilijk

VEB-directeur Paul Koster vindt vervelend dat gedupeerden nu in onzekerheid blijven. "De rechter heeft geoordeeld dat het moeizaam bereikte onderhandelingsresultaat de toets toch niet volledig kan doorstaan. Helaas zullen gedupeerde beleggers langer moeten wachten op eventuele compensatie van de schade", zegt hij. Het heronderhandelen van de deal zal in zijn ogen niet eenvoudig worden.

Bron • RTL Z / ANP