Bedrijven

Hudson's Bay maakt 140 miljoen euro verlies in Europa

Paul le Clercq • 12 september 2019 14:57 @Paul_le_Clercq

De vestiging van Hudson's Bay in Haarlem tijdens de opening, in april vorig jaar. Beeld © P. le Clercq

Hudson's Bay Company, de Canadese moeder van de gelijknamige winkels in Nederland, heeft in het eerste halfjaar een fors verlies geleden. Daarvan komt een verlies van omgerekend bijna 140 miljoen euro voor rekening van de Europese activiteiten, waaronder de warenhuizen in Nederland.

Het verlies in Europa komt voor rekening van de winkels in Nederland, Duitsland en België.

De 15 winkels van Hudson's Bay in Nederland, de winkels in Duitsland (Galeria Kaufhof) en die in België (Galeria Inno) zijn ondergebracht in een joint venture met het Oostenrijkse Signa, waarin Hudson's Bay Company (HBC) nog maar 49,9 procent heeft.

Totaalverlies hoger

Dat betekent dat het volledige verlies van de Europese winkels in totaal 280 miljoen euro was. Het is niet duidelijk welk deel van het verlies voor rekening van de Nederlandse warenhuizen komt.

Onlangs maakten HBC en Signa bekend dat de Duitse en Belgische winkels van HBC dit najaar volledig in handen komen van Signa.

Sluiting

Over het lot van Hudson's Bay-winkels in Nederland zegt HBC opvallend genoeg niets. Onlangs bevestigde bestuurder Jacqueline Twerda van vakbond CNV berichtgeving van Het Financieele Dagblad dat de winkels eind dit jaar sluiten. Ook vakbond De Unie zei via voorzitter Reinier Casteleijn door Hudson's Bay te zijn ingelicht.

Het totale verlies van HBC komt uit op 984 miljoen Canadese dollar, omgerekend zo'n 680 miljoen euro. Het grootste deel van het verlies komt van de warenhuizen in de VS en Canada.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq