Bedrijven

Voorzitter Bovag stapt op na 'ernstige overtredingen' bij verzekeringsdochter

Matthias Pauw • 06 september 2019 14:58 @mattpauw

Bertho Eckhardt. Beeld © Bovag

De voorzitter van autobrancheorganisatie Bovag, Bertho Eckhardt, stapt per direct op. Eckhardt voelt zich genoodzaakt om zijn werk neer te leggen omdat uit intern onderzoek is gebleken dat bij verzekeringsdochter Bovemij de wet is overtreden.

Eckhardt was tot gisteravond ook commissaris bij Bovemij. Wat de rol van Eckhardt precies was bij de overtredingen wil een woordvoerder van het verzekeringsbedrijf nog niet zeggen, omdat het onderzoek nog loopt en het 'een proces is dat heel zorgvuldig afgehandeld moet worden'.

Klokkenluider

Eind vorig jaar werd er een onderzoek ingesteld bij Bovemij, nadat een klokkenluider melding had gemaakt van misstanden. "Dat onderzoek heeft een vervolgonderzoek gekregen en daar zijn dingen geconstateerd waardoor Eckhardt besloten heeft terug te treden", vertelt de woordvoerder.

Het onderzoek werd ingesteld door de raad van commissarissen, waar Eckhardt toen zelf nog zitting in had, nadat uit de melding van de klokkenluider bleek dat er wetten waren overtreden. Die melding was 'dusdanig ernstig' dat er een onderzoek werd gelast dat werd uitgevoerd door advocatenkantoor Houthoff.

Onderzoek ingezien

De RvC heeft de voorlopige conclusies van het vervolgonderzoek ingezien waarna Eckhardt dus besloot de eer aan zichzelf te houden. Het werd niet duidelijk wat zijn rol in het schandaal precies behelst.

Een woordvoerder van Bovag zegt niet te weten waarom Eckhardt nu precies opstapt. "Het is een heel vergaande stap. We kunnen concluderen dat je zo'n stap niet zomaar neemt." Hij noemt het vertrek van Eckhardt 'choquerend'. "Dit hoop je maar een keer mee te maken." Volgens de woordvoerder was Eckhardt een geliefde voorzitter. 

Van de misstanden bij Bovemij is ook melding gemaakt bij toezichthouders DNB en AFM.

Bron • RTL Z