Bedrijven

'Boekhoudfraude van 38 miljard dollar bij GE, groter dan bij Enron'

16 augustus 2019 16:35

Harry Markopolos ontdekte eerder de fraude bij het piramidespel van Bernie Madoff. Beeld © Getty

Bij het grote Amerikaanse conglomeraat General Electric zou sprake zijn van verborgen verliezen van maar liefst 38 miljard dollar. Dat is meer dan destijds bij Enron. Dat zegt Harry Markopolos, die eerder de fraude bij Bernie Madoff ontdekte.

In een rapport van 175 pagina's claimt Markopolos dat bij General Electric zich een enorm boekhoudschandaal afspeelt. De situatie bij de onderneming zou veel slechter zijn dan uit de cijfers blijkt.

Dat zou vooral komen door de blootstelling aan autoverzekeringen in de VS en het onderdeel dat diensten aan de olie-industrie verleent.

Koers

Gisteren reageerde de koers van GE heftig: het aandeel sloot 11 procent lager en stond tussentijds zelfs even op een verlies van 15 procent. Vandaag wordt een deel van dat verlies ingelopen.

Frappant is dat Markopolos zijn rapport voordat het werd gepubliceerd verkocht aan een hedgefonds, dat vervolgens kon profiteren van de koersdaling die volgde op de publicatie.

Het bestuur van GE is niet te spreken over het rapport en zegt dat er onwaardheden in staan.

Ooit grootste ter wereld

Begin deze eeuw was General Electric (GE) nog het grootste beursfonds ter wereld, maar het heeft het moeilijk. Sinds eind 2016 ging al bijna driekwart van de koers in rook op en in vergelijking met de hoogste koers ooit, in september 2000, staat de koers 85 procent lager.

In de afgelopen decennia hebben topmannen Jack Welch (van 1981 tot 2001) en Jeff Immelt (van 2001 tot 2017) heel wat overnames gedaan in verschillende sectoren. Hierdoor werd GE een conglomeraat van bedrijven in totaal verschillende sectoren.

Daar is al wel het een en ander in gesneden, maar nog steeds is het concern op meerdere terreinen actief. Het bedrijf verkoopt onderdelen om schulden af te lossen.

GE was tot vorig jaar het enige bedrijf dat al vanaf het begin in de Dow Jones Industrials Index zat, maar na meer dan een eeuw verloor GE ook zijn plek in die index.

Bron • RTL Z