Bedrijven

Te veel lood in auto-onderdelen Continental

10 augustus 2019 14:18

Beeld ©

De Duitse banden- en onderdelenfabrikant Continental heeft jarenlang onderdelen verkocht met een te hoog loodgehalte. Het bedrijf heeft de overschrijding van de toegestane loodwaarden zelf ontdekt.

In juni heeft het bedrijf het al gemeld bij de autoriteiten, heeft het hoofdkantoor in Hannover laten weten.

Minder lood gebruiken

De onderdelen, voornamelijk printplaten, zitten wereldwijd in miljoenen auto’s van vrijwel alle verschillende merken die gebouwd zijn na 2013, al komt de meerderheid uit 2016. Volgens het bedrijf heeft het de toegestane waarden zeer beperkt overschreden. 

Continental kocht de onderdelen, voornamelijk printplaten, op zijn beurt in bij een Chinees bedrijf, maar steekt de hand in eigen boezem: "Het is onze eigen fout. We hebben de wettelijke eisen genegeerd. We zullen dus geen stappen zetten tegen de toeleverancier."

De fabrikant zegt toe onmiddellijk minder lood te gaan gebruiken en ruim onder de wettelijke norm te gaan zitten. Volgens het bedrijf wordt de introductie van nieuwe modellen niet in gevaar gebracht. 

Geen gevaar

Volgens het ministerie van milieu in de deelstaat Nedersaksen zijn de onderdelen stevig ingebouwd in de auto's en staan ze niet bloot aan slijtage. Er zou dus geen gevaar zijn voor mens en milieu. 

Continental benadrukt dat er geen gevolgen zijn voor het besturen van de auto’s, de uitstoot of de veiligheid. Het is niet duidelijk of er een terugroepactie komt.