Bedrijven

Industriële productie krimpt voor vierde maand op rij

09 augustus 2019 07:06

Archieffoto van Shell Moerdijk. Beeld © ANP

Voor de vierde achtereenvolgende maand krimpt de gemiddelde dagproductie van de industrie in Nederland. Afgelopen juni was de dagproductie 2,2 procent lager dan in juni 2018. 

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In december 2018 was er sprake van een daling van 4,3 procent. Januari en februari hadden hele lichte plusjes van 0,2 en 0,4 procent, alle maanden daarna was er sprake van krimp.   

Krimp in meeste bedrijfsklassen

De meeste bedrijfsklassen in de industrie hadden dan ook te maken met een krimp in de productie. Alleen bij machine-industrie (+3 procent) en voedingsmiddelen (+ 2,3 procent) was er sprake van groei. 

De productie van elektrische en elektronische apparaten kromp het sterkst. Ook bij reparatie, onderhoud en service, transportmiddelen en chemische producten was sprake van krimp, aldus het cbs.

Het CBS rekent aan de hand van gecorrigeerde cijfers, die laten zien dat de productie met 0,8 procent daalde van mei op juni 2019. Van half 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend in de industriële productie. Sindsdien is de trend licht dalend.  

Het producentenvertrouwen industrie is in juli 2019 toegenomen. De ondernemers waren vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid en positiever over hun voorraden,

Bron • RTL Z / ANP