Bedrijven

ABN Amro weet winst een klein beetje op te krikken

07 augustus 2019 07:32

ABN Amro-ceo Kees van Dijkhuizen. Beeld © ANP

ABN AMRO heeft zijn winst in het tweede kwartaal licht opgekrikt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bank wist ondanks de lage rente zijn rentebaten toch wat op te voeren.

Wel heeft de bank een voorziening moeten nemen van 114 miljoen euro in verband met een herstelprogramma om beter onderzoek te doen naar zijn klanten bij het onderdeel Retail Banking. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf vanochtend heet gepubliceerd.

Winst paar miljoen hoger

De nettowinst kwam uit op 693 miljoen euro, waar een jaar geleden nog 688 miljoen euro winst in de boeken ging. Het resultaat werd enigszins gekleurd door eenmalige posten. Naast de voorziening is er in de cijfers nog een boekwinst verwerkt op de verkoop van een meerderheidsbelang van 75 procent in hypotheekadministrateur Stater.

De totale baten liepen met 1 procent op tot 2,3 miljard euro, terwijl het operationeel resultaat juist 1 procent afnam tot 1 miljard euro.

'Uitdagende omgeving'

"We blijven ons richten op onze doelstellingen in deze uitdagende omgeving", stelt topman Kees van Dijkhuizen. "De rente bleef in het tweede kwartaal dalen, wat vooral invloed heeft op de spaarmarges. We nemen maatregelen door ons te richten op de marges, nieuwe inkomstenbronnen te ontwikkelen en door scherp op de kosten te letten."

Bron • ANP