Bedrijven

Meer snelle treinen naar België: NS investeert extra 200 miljoen

Chris Koenis • 05 augustus 2019 20:45 @chriskoenis

Beeld © ANP

Goed nieuws voor treinreizigers die van en naar België reizen: de Nederlandse Spoorwegen heeft nog eens achttien intercitytreinen besteld bij de Franse fabrikant Alstom. Daardoor komen er duizenden zitplaatsen bij.

Op de hogesnelheidsverbinding naar België komen er naar verwachting nog eens 8.200 zitplaatsen bij, zo laat het vervoersbedrijf weten. Met de deal is een bedrag gemoeid van 200 miljoen euro. De investering komt bovenop een eerdere bestelling van 79 treinen bij dezelfde fabrikant. 

Het gaat om de zogeheten Intercity Nieuwe Generatie (ICNG)-treinen. Die bestaan uit acht rijtuigen en hebben een maximale snelheid van 200 kilometer per uur. De ICNG-trein is vergelijkbaar met de intercity's die in Nederland rijden, maar hebben meer bagageruimte en een extra toilet.

Geflopte Fyra

Het model moet de geflopte Fyra doen vergeten. Die internationale hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel reed door verschillende technische mankementen slechts veertig dagen. Het debacle met de Fyra heeft de NS zeker 800 miljoen euro gekost.

De extra intercitytreinen zijn volgens de NS nodig om de verwachte toekomstige reizigersgroei op het traject naar Brussel op te vangen.

Bron • RTL Z / ANP