Bedrijven

'AkzoNobel heeft interesse in overname verfreus Axalta'

18 juli 2019 19:42

Er wordt al langere tijd gespeculeerd over een mogelijke deal in de verfbranche Beeld © Getty Images

Verfconcern AkzoNobel heeft naar verluidt interesse in de overname van de Amerikaanse verfproducent Axalta. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

AkzoNobel is niet als enige geïnteresseerd, aldus het persbureau. Ook het Japanse Kasai Paint en het Amerikaanse PPG zouden overwegen om een bod uit te brengen.

Dat laatste bedrijf was in 2017 nog druk bezig met het overnemen van AkzoNobel. In juni van dat jaar werd de overnamepoging gestaakt. AkzoNobel zag die overname niet zitten. Er lagen forse biedingen op tafel, maar het Nederlandse concern hield zijn poot stijf

Overnamepoging gestaakt

Een poging van grootaandeelhouders om AkzoNobel onder dwang aan tafel te brengen mislukte. PPG zei later dat ze nog meer hadden willen betalen dan de 96,75 euro die werd geboden. De top van AkzoNobel wilde echter niet eens bellen om het voorstel aan te horen, dus stopte PPG met de toenaderingen. 

AkzoNobel werd ook een stuk kleiner. Om beleggers tevreden te stellen werd later de speciaalchemietak, het huidige Nouryon, voor ruim 10 miljard euro verkocht aan investeerder Carlyle. Vanaf dat moment ging AkzoNobel verder als verf- en coatingsbedrijf met zo’n 35.000 medewerkers. 

Nieuwe deal onderweg

Daarop volgde een twijfelachtige periode voor het verfconcern. Vorig jaar werden de prijzen voor eigen producten hoger, maar werd er wel minder verkocht. Er werden kosten bespaard, maar er werd ook hinder ondervonden van hoge grondstofprijzen

De laatste tijd wordt er weer druk gespeculeerd over een op handen zijnde deal in de verfbranche. Axalta, dat bijna 13.000 medewerkers heeft, bekijkt wat de opties zijn. Een verkoop wordt daarbij niet uitgesloten. 

Eerdere onderhandeling nieuw leven in geblazen? 

Twee jaar geleden onderhandelde Axalta ook nog met AkzoNobel over een overname. Die gesprekken werden afgebroken toen Nippon Paint een overnamebod deed op Axalta. Dat ging vervolgens niet door. 

Analisten van Credit Suisse wezen er onlangs op dat AkzoNobel nu meer kans heeft op het inlijven van Axalta dan bij de eerdere poging. Kepler Cheuvreux stelde daarnaast dat Axalta perfect zou passen bij het Nederlandse bedrijf, maar dat wel activiteiten op het gebied van lakken voor auto's verkocht zouden moeten worden bij een eventuele overname. Beide bedrijven hebben namelijk leidende posities op die markt, aldus de beleggingsadviseur.

Vandaag werd ook duidelijk dat AkzoNobel Mapaero, een Franse producent van vliegtuigcoatings, overneemt. Dat is een veel kleiner bedrijf, er werken ongeveer 140 mensen. Volgens AkzoNobel draagt het wel bij aan het behalen van de doelen voor 2020 en kan de positie in de wereldwijde luchtvaartmarkt met die stap versterkt worden. 

Bron • RTL Z / ANP