Bedrijven

Koers Netflix hard onderuit door tegenvallende groei abonnees

Matthias Pauw • 18 juli 2019 08:26 @mattpauw

Een deel van de cast van Netflix-hit Stranger Things. Beeld © Getty Images

Netflix heeft er hard van langs gekregen in de nabeurshandel in New York. Na de presentatie van de kwartaalcijfers kelderde de koers van de streamingdienst met bijna 12 procent. Het aantal nieuwe klanten viel namelijk vies tegen.

Het aantal nieuwe betalende klanten steeg buiten de VS met 2,8 miljoen in het tweede kwartaal. Het bedrijf had zelf voorspeld dat het er 5 miljoen zouden zijn. In de VS daalde het aantal abonnees zelfs met 130.000.

'Niets met concurrentie te maken'

In alle regio's waar Netflix actief is viel de nieuwe aanwas tegen, schrijft het bedrijf, maar in landen waar het de prijzen heeft verhoogd was het nog iets erger. Netflix gelooft zelf niet dat het te maken heeft met toegenomen concurrentie. Het bedrijf geeft de schuld aan het tegenvallende aanbod dat Netflix aanbood in het tweede kwartaal.

Bovendien was het eerste kwartaal zo goed, met 9,6 miljoen extra betalende leden, dat dat mogelijk invloed heeft gehad op de aanwas in het tweede kwartaal.

Weer sterke groei verwacht

Voor het derde kwartaal verwacht Netflix weer behoorlijke groeicijfers. De dienst denkt dat er wereldwijd 7 miljoen betalende gebruikers bijkomen en dat ook in de VS weer een klein beetje groei te zien is.

Het kwartaal is goed gestart met het nieuwe seizoen van hitserie Stranger Things, dat een Netflix-record brak. Ook nieuwe seizoenen van populaire series La Casa de Papel en The Crown moeten de kar trekken.

De omzet van Netflix steeg naar 4,95 miljard dollar (4,4 miljard euro), ongeveer in lijn met de verwachtingen van analisten. De nettowinst daalde wel flink: van 384 miljoen dollar naar ruim 270 miljoen jaar op jaar.

Bron • RTL Z