Bedrijven

Hogere winst dan verwacht bij ASML, kwartaalomzet stijgt

17 juli 2019 08:59

Medewerkers van ASML bij de fabriek in Veldhoven. Beeld © Getty

ASML is vandaag als eerste grote AEX-fonds gekomen met de kwartaalcijfers. Er is meer omzet en winst in de boeken gezet dan een kwartaal eerder, al doet het bedrijf het minder goed als vorig jaar.

De omzet kwam uit op 2,6 miljard euro, de netto winst op 476 miljoen euro. Een jaar geleden was de omzet iets hoger en de winst een stuk hoger. Die is gedaald ten opzichte van een jaar geleden, toen er 622,6 miljoen euro werd omgezet in het tweede kwartaal. 

De chipmachinemaker doet het wel een stuk beter dan in de eerste drie maanden van dit jaar, toen het nettoresultaat uitkwam op 355 miljoen euro. In het eerste kwartaal had ASML last van productieverstoringen na een brand bij een leverancier. 

"Men vreesde voor de cijfers omdat je ziet dat de chipsverkopen flink gedaald zijn de afgelopen tijd", zegt analist Corné van Zeijl van Actiam. "Als de klanten minder verkopen, zal ASML ook minder verkopen was de gedachte. Maar dat valt heel erg mee."

De zwakkere prestatie bij geheugenchips werd gecompenseerd door sterkere resultaten op het vlak van Logic-chips, die naar verwachting vaker verkocht zullen worden.

De opbrengsten waren in lijn met de eigen verwachtingen van ASML. De brutomarge van 43 procent is iets beter dan was ingeschat door analisten. 

ASML wil dit jaar verder groeien. Het bedrijf gaat voor het derde kwartaal van 2019 uit van een een omzet van ongeveer 3 miljard euro en een brutomarge van tussen de 43 en 44 procent.

Over de daaropvolgende periode zijn nog minder voorspellingen beschikbaar, al zegt topman Wennink nu al dat het vierde kwartaal erg sterk zal worden. 

Maar Wennink kan nu al zeggen dat het een erg sterk vierde kwartaal gaat worden, met een een sterke omzet en marge. Dan komen tevens de eerste EUV-gerelateerde service-inkomsten binnen. Dat is een nieuwe technologie waarmee er op grote schaal kleinere, maar krachtiger chips gemaakt kunnen worden. 

Bron • RTL Z