Bedrijven

ING: handelsoorlog raakt Brabant, Limburg en Overijssel het meest

09 juli 2019 10:36

De laatste jaren overheerste het positieve nieuws bij VDL Nedcar, maar nu zijn er wat wolkjes. Beeld © ANP

De provincies waar veel industrie in ons land zit, worden het hardst geraakt door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De economische groei in die provincies Noord-Brabant, Limburg en Overijssel zakt het meest in dit jaar, meldt ING.

Dit jaar groeit de economie in die provincies met respectievelijk 1,8 procent, 1,1 procent en 1,7 procent. Dat was vorig jaar nog 3 procent, 2,3 procent en 2,8 procent. Gemiddeld groeide de Nederlandse economie vorig jaar met 2,6 procent, dit jaar verwacht ING een groei van 1,7 procent

Auto's en chemie

In de provincies die het hardst geraakt worden zit de meeste industrie, en die maakt een pas op de plaats, meldt de bank. "In die regio's heeft industrie een groot aandeel in de totale economie", verklaart Thijs Geijer, sectoreconoom van ING. Het gaat om auto-industrie, chemie en hightech.

Die laatste sector is vooral sterk in Noord-Brabant, dankzij onder meer de aanwezigheid van ASML. In Limburg zitten onder meer autofabrikant Nedcar en veel chemie in Chemelot.

In Overijssel zitten veel bedrijven in de machine- en transportmiddelenindustrie, zoals vrachtwagenbouwer Scania. Die provincie levert ook veel aan de Duitse industrie en is via die route ook verbonden aan het Amerikaans-Chinese handelsconflict, legt Geijer uit. 

Randstad op lange termijn ook geraakt

In de Randstad valt de groei het minst hard terug, vooral dankzij meer bedrijvigheid in de zakelijke- en ict-dienstverlening en een sterke bevolkingsgroei. Dankzij dat laatste is veel geld geïnvesteerd in wegen, rails en woningen. 

Toch kunnen ook deze regio's last krijgen van de handelsoorlog, vertelt Geijer. Indirect is dat volgens hem op de lange termijn wel het geval.

"Dat heeft te maken met dat de dienstverlening die in de Randstad zit ook vaak opdrachten uitvoert voor de industrie", legt hij uit. "En je hebt in de Randstad ook scharnierpunten als de haven van Rotterdam en Schiphol, die een directe schakel zijn in de handel naar het buitenland."

Bron • RTL Z