Bedrijven

Deutsche Bank schrapt 18.000 banen met radicale reorganisatie

Claartje Vogel • 08 juli 2019 06:40 @claartjevogel

Een werknemer verlaat het kantoor in Londen met een tas met zijn spullen. Beeld © Getty Images

Deutsche Bank gaat fors reorganiseren en schrapt binnen drie jaar zo'n 18.000 banen. Daarnaast trekt de bank zich terug uit de aandelenhandel op Wall Street en legt het de focus op zakelijke klanten in Duitsland. Een deel van het personeel in Londen kon vandaag al direct vertrekken.

Op dit moment werken er 91.000 mensen wereldwijd bij Deutsche Bank, waarvan minder dan de helft in Duitsland. In 2022 moet het aantal arbeidsplaatsen wereldwijd teruggebracht zijn naar 74.000.

CEO Christian Sewing spreekt van een 'fundamentele transformatie'. Het doel is besparen, maar komende tijd gaat de reorganisatie vooral geld kosten. In het tweede kwartaal incasseert de bank een verlies van 2,8 miljard euro, mede door de herstructurering. In totaal trekt de bank 7,4 miljard euro uit voor de besparingsplannen.

New York en Londen

Er verdwijnen in elk geval banen in New York en Londen, waar Deutsche Bank actief is op de aandelenmarkt. De bank trekt zich namelijk terug uit de aandelenhandel, liet Sewing zondag weten.

Daarnaast worden riskante handelsactiviteiten aangepast, denk bijvoorbeeld aan de handel in renteproducten. Om de balansposten van deze bedrijfseenheden voor een bedrag van 74 miljard euro af te wikkelen, richt de bank een interne 'bad bank' op. De bank gaat zich verder meer richten op Duitse, zakelijke klanten.

Problemen bij Deutsche

De grootste bank van Duitsland heeft het al tijden moeilijk. Sinds augustus daalde het aandeel van Deutsche Bank met bijna 40 procent. Eind april liepen gesprekken over een fusie met Commerzbank, een andere Duitse bank die het moeilijk heeft, op niets uit.

Daarnaast heeft de bank een aantal miljardenschikkingen moeten doen en medewerkers van de bank werden of worden verdacht van witwaspraktijken. Begin 2018 werd er gewisseld van ceo om de bank uit de problemen te krijgen. 

Zit er nog leven in Deutsche Bank? Beeld © Refinitiv Datastream

Koersdrama

Beleggers zijn blij dat Deutsche Bank actie onderneemt, de koers van Deutsche Bank stijgt. Maar per saldo daalt de koers al meer dan tien jaar. In mei 2007 stond de koers van Deutsche Bank boven de 90 euro, daar is nu nog maar zo'n 7 euro van over.

Dat is nog wel meer dan de minder dan 6 euro waarop de koers begin vorige maand stond.

Bron • RTL Z