Bedrijven

Zweedse belegger koopt nog 772 Nederlandse huurwoningen

04 juli 2019 14:07

Kampen vanuit de lucht. Beeld © ANP

De Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden heeft 772 huizen en zes commerciële ruimtes overgenomen van het Duitse Patrizia. De Duitsers denken dat de top van de woningmarkt in zicht is. "Voor die tijd stappen ze eruit."

In maart van dit jaar kocht Heimstaden nog 9544 Nederlandse huurhuizen van de Britse Belegger Round Hill. De 9544 woningen liggen verspreid door Nederland, al ligt het gros in de Randstad.

Bij deze aankoop kijkt Heimstaden buiten de Randstad. Voor 97,4 miljoen euro worden er complexen gekocht in onder meer Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Kampen en Tiel.

Verkopen met flinke winsten

Het Duitse Patrizia verkocht eerder dit jaar ook al een woningportefeuille, toen aan Woonhave. Dat ging om negen wooncomplexen in onder meer Dordrecht, Woerden, Beverwijk en Hoorn. Volgens het Duitse bedrijf is dit een ideaal moment om huizen te verkopen.

Voor Patrizia is dit een logische stap, licht hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer toe. "Een paar jaar geleden hebben buitenlandse beleggers, vooral Patrizia en Round Hill, behoorlijk wat woningen gekocht. Die hebben flinke boekwinsten gemaakt en nu doen ze de panden weer van de hand."

Gespannen markt

Volgens Boelhouwer kijken dergelijke beleggers naar waar ze de top van de markt verwachten. "Voor die tijd stappen ze eruit, pakken ze de winst en kijken ze verder", stelt hij.

De Zweden staan er anders in, denkt Boelhouwer. "Als je koopt op het moment dat de markt vrij gespannen is, dan zit je erin met een langetermijnperspectief. De grote investeerders van nu zijn heel anders dan degenen die we in de crisis zagen kopen."

'Vrees niet voor huurverhoging' 

Het is een vrij risicoloze belegging voor Heimstaden, zegt Boelhouwer. Zolang er niet veel meer huizen worden gebouwd en het tekort oploopt, blijft de vraag stabiel en hoog.

Bewoners hoeven vooralsnog ook niet te vrezen voor extreme huurverhogingen, denkt Boelhouwer. "Beleggers als Heimstaden willen een mooie portefeuille en hun rendement op lange termijn uit de verhuur halen. Juist de kortetermijnbeleggers gaan eerder voor zo'n extreme verhoging."

Bron • RTL Z