Bedrijven

'Deutsche Bank praat over verlaging buffer'

01 juli 2019 20:10

Politiebusjes bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank. Beeld © Getty Images

Deutsche Bank overweegt de kapitaalbuffer te verlagen. Met die stap wil de noodlijdende bank een forse herstructurering helpen financieren.

De bank zou daarover in gesprek zijn met de Duitse toezichthouder en de Europese Centrale Bank, meldt persbureau Bloomberg. Het gaat om de CET1-kapitaalratio. Dat is een belangrijke graadmeter voor de financiële kracht van een bank. 

Die graadmeter was aan het einde van het eerste kwartaal 13,7 procent bij Deutsche Bank. Vergelijkbare Europese banken als BNP Paribas en Societe Generale hebben CET1-ratio’s die onder de 13 procent duiken. Bij ING is de CET1-ratio 14,5 procent

 

Boven grens blijven

Banken moeten boven de grens van 11,8 procent blijven. Duiken ze daaronder, dan komen er sancties op het gebied van dividend en bonussen. De financiële waakhonden in Europa eisen dat grote banken - zoals Deutsche Bank - ruim boven die 11,8 procent blijven om problemen te voorkomen. 

Als ze de kapitaalratio bewust willen verlagen, moet dat afgestemd worden met de waakhonden. Het zou dan mogelijk worden om een grote herstructurering plaats te laten vinden. 

Bezem door bank

Dat is hard nodig bij Deutsche Bank, want het gaat al tijden niet goed. De beurskoers daalt al jaren op rij. De bank heeft een aantal miljardenschikkingen moeten doen en medewerkers van de bank werden of worden verdacht van witwaspraktijken. Begin 2018 werd er gewisseld van ceo om de bank uit de problemen te krijgen. 

Topman Christian Sewing wil de bezem door de bank halen. Een paar dagen geleden werd duidelijk dat er mogelijk 20.000 banen verdwijnen bij de bank, zo'n 20 procent van het personeelsbestand. De grootste klappen zullen vallen bij de zakenbank. 

Fusiegesprekken tussen Deutsche Bank en Commerzbank werden na een maand praten stilgelegd. De Duitse overheid steunde de plannen voor de fusie, maar medewerkers en vakbonden waren bang dat er 30.000 banen verloren zouden gaan.  

Korter geleden gonsde het van de geruchten dat ING interesse had in Deutsche Bank, maar begin juni werd het duidelijk dat een overname niet in de strategie van ING past en dat het ook qua cijfers geen fraaie deal zou worden. “Wij geloven dat de nadelen opwegen tegen de voordelen”, concludeerden analisten van de Amerikaanse bank Citi.

Bron • RTL Z