Bedrijven

Airbnb: vorig jaar 1,9 miljoen toeristen via ons in Nederland

01 juli 2019 16:13

Beeld © ANP

In 2018 hebben 1,9 miljoen toeristen via Airbnb een nachtje in Nederland geslapen. Bij elkaar hebben al die toeristen meer dan 1,1 miljard euro uitgegeven, becijfert Airbnb. Vorig jaar maakten 1,6 miljoen mensen gebruik van Airbnb in Nederland.

Airbnb baseert de nieuwe gegevens op enquêtes onder gasten en verhuurders en op eigen cijfers. Het bedrijf laat weten dat de verhuurders in Nederland 250 miljoen euro om hebben gezet, en dat de toeristen naast de accomodatie nog 869 miljoen euro hebben uitgegeven. Het onderliggende onderzoek wordt niet beschikbaar gemaakt. 

'Groot deel buiten centrum Amsterdam'

Ongeveer 75 procent van de gasten heeft een uitgesproken voorkeur om in bepaalde wijken en buurten te boeken, zegt Airbnb, die zegt dat het aantal gasten dat buiten Amsterdam iets boekt stijgt. In 2012 verbleef 60 procent van alle toeristen buiten het centrum, in 2018 was dat 71 procent, zegt Airbnb. Van al het aanbod bevindt 80 procent zich buiten het centrum van de hoofdstad, claimt het platform. 

De gemeente Amsterdam spreekt dat overigens tegen. Begin juni liet een woordvoerder nog weten dat de concentratie van het aanbod zich nog steeds in het centrum en binnen de ring te vinden is. 

'Rolkoffertjesterreur' 

En daar is Amsterdam niet blij mee: een onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren wees uit dat 81 procent van de centrumbewoners overlast had door vakantieverhuur. Er wordt gesproken van 'rolkoffertjesterreur'. 

Waar Amsterdam Airbnb probeert te weren, wordt de vakantieverhuur en de bijbehorende toeristen juist warm onthaald in andere gemeenten. In bijvoorbeeld Eindhoven steeg het aanbod van Airbnb's met 34 procent.

Aan de andere kant nemen ook steeds meer steden maatregelen en wordt het aantal dagen dat een huis verhuurd mag worden ingeperkt. 

'145 euro per dag per toerist' 

De gemiddelde woning op Airbnb in Nederland werd vorig jaar 33 nachten per jaar gebruikt. Alle verhuurders samen in Nederland verdienden 250 miljoen euro, schrijft Airbnb. Een jaar geleden sprak het bedrijf nog van 188 miljoen euro verhuurdersomzet. 

Maar het bedrijf zorgt voor meer inkomsten voor de BV Nederland, claimt het zelf. Gemiddeld geven toeristen bovenop hun uitgaven aan een overnachting nog eens 145 euro per dag uit, blijkt uit de enquête. Een op de vijf van hen is toerist in eigen land en komt uit Nederland. 

Het afgelopen jaar hebben volgens Airbnb 2,7 miljoen Nederlanders gebruik gemaakt van Airbnb, zowel in buiten- als binnenland. De gemiddelde duur van een verblijf is net iets meer dan drie dagen. Twintig procent van de gasten blijven langer dan een week. 

Bron • RTL Z