Business

Goldman Sachs schikt voor 5 miljard dollar

12 april 2016 09:10

Beeld ©

De Amerikaanse zakenbank heeft in een rechtszaak om herverpakte woninghypotheken een schikking getroffen van 5 miljard dollar, oftewel 4,4 miljard euro.

Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. Tussen 2005 en 2007 verkocht Goldman Sachs op grote schaal schuldpapier dat gebaseerd was op te makkelijk verstrekte in zwaar weer terechtkwam en aflossingen op de onderliggende leningen opdroogden.

Vrijwel alle grote banken handelden in dergelijke beleggingsproducten. Dat was de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis die tussen 2007 en 2009 een spoor van vernielingen trok door het wereldwijde bankenlandschap. Beleggers gingen voor vele miljarden het schip in en ook huiseigenaren kwamen in grote problemen.

Erkent misleiding
Goldman Sachs kondigde in januari al een schikking aan. Het financiële concern had daarvoor al ruim 5 miljard dollar opzijgelegd. De bank erkent dat er sprake was van misleiding van beleggers en zegt inmiddels maatregelen te hebben getroffen om de bedrijfscultuur te verbeteren.

De uiteindelijke schikking bestaat uit een boete van bijna 2,4 miljard dollar en schadevergoedingen aan onder anderen gedupeerde huiseigenaren ter waarde van 1,8 miljard dollar. Bijkomende financiële regelingen met andere instanties dan het ministerie van Justitie kosten de bank 875 miljoen dollar.

Bron • RTL Z / ANP