Bedrijven

Aldi laat klanten betalen voor plastic zakjes voor groente en fruit

11 juni 2019 17:58

Wie goed kijkt, ziet de gratis plastic zakjes nog hangen. Niet lang meer. Beeld © Aldi

Aldi schaft binnenkort de gratis plastic tasjes voor groente en fruit af. Daarmee is Aldi naar eigen zeggen de eerste grote supermarkt die de gratis plastic tasjes afschaft en gebruikers ook laat betalen voor de zakjes.

De zogenaamde 'hemdtasjes' worden vervangen door tasjes die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen. Die zijn straks niet meer gratis.

Duur maakt de discountsupermarkt het ook niet; de tasjes zullen 1 eurocent gaan kosten. Dat is de kostprijs, vertelt een woordvoerder aan RTL Z. Daarnaast introduceert Aldi ook een herbruikbare zak waar klanten hun groente en fruit in kunnen stoppen. Hoe duur die zak wordt is nog niet bekend.

De nieuwe biobased groente- en fruittasjes zijn recyclebaar, laat Aldi weten. Ze kunnen dus 'gewoon' bij het plastic afval. De nieuwe tasjes zijn niet gemaakt van aardolie, waardoor de uitstoot tijdens het productieproces fors minder is geworden.

Verder hoopt Aldi dat klanten uiteindelijk zullen kiezen voor de herbruikbare groente- en fruitzak, die bij herhaaldelijk gebruik de minste impact heeft op het milieu.

Wanneer de nieuwe tasjes in de winkel liggen is nog onduidelijk, vertelt de woordvoerder. Het gaat sowieso in 2019 nog gebeuren, maar zal waarschijnlijk gefaseerd worden ingevoerd.

Aldi streeft ernaar om zo snel mogelijk het gebruik van plastic in de winkels af te bouwen. "Daar zijn we naartoe op weg", zegt de woordvoerder. "Maar er moeten wel goede alternatieven zijn."

Bron • RTL Z