Bedrijven

Komt er een asbestverbod? 'Die idiote wet kost ons 60.000 euro'

03 juni 2019 21:34

Ron en Miranda Schell vinden een verplichte sanering van hun asbestdak 'van de zotte'. Beeld © Eigen foto

Is Nederland in 2025 astbestdakvrij? De Eerste Kamer stemt vandaag over de Asbestwet en het lijkt erop dat de Senaat een streep door het plan gaat zetten. De Rotterdamse Miranda Schell noemt de wet een 'ware nachtmerrie'. "Het kost ons 60.000 euro om ons huis te saneren. Van de zotte."

Miranda en haar man Ron wonen al dertig jaar in de Rotterdamse Rode Kastelenbuurt. De daken liggen vol met asbest, al tientallen jaren.

Idioot voor woorden

"Ruim 150 koopwoningen in onze buurt hebben asbestdaken en nu wil de regering dat al die daken vervangen moeten worden. Hoe moeten mensen zoals wij dat in godsnaam betalen?", zegt de boze Rotterdamse. 

Ze vervolgt: "En de asbestplaten aan de zijkant van ons huis mogen wel blijven zitten volgens die wet. Hoe cru kan het zijn."

De kosten zijn voor het echtpaar enorm: "Ruim 60.000 euro. Het moet uit onze eigen zak komen. Er is geen potje of mogelijkheid tot meer hypotheek. Bovendien hebben metingen uitgewezen dat de effecten van de asbestdaken zo goed als verwaarloosbaar zijn. In tegenstelling tot de snelweg die naast ons raast. Maar daar hoor je ze niet over." 

Spannende stemming

Morgen stemt de Eerste Kamer over de Asbestwet, die eerder al door de Tweede Kamer kwam. Het belooft morgen een spannende stemming te worden. VVD, CDA, SGP en PvdA zijn naar verluidt tegen de wet: samen goed voor 35 zetels. Voor een meerderheid bij een volledige Senaat zijn 38 zetels nodig.

Sommige partijen twijfelen nog, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Zoals 50PLUS en GroenLinks. Of de wet er komt, hangt dus aan een zijden draadje.

Archieffoto Beeld © ANP

Veel kritiek

Naar schatting hebben 400.000 panden een asbestdak, ongeveer 100.000 daarvan zijn huizen. Een rapport van de Gezondheidsraad uit 2010 is één van de aanleidingen geweest om de wet te maken.

Dat rapport stelde dat er veel strengere eisen moesten worden gesteld aan asbestverwijdering, omdat de risico’s veel groter zijn dan tot dan toe was aangenomen. De raad heeft in 2010 geen uitspraken gedaan over het nut of de noodzaak van een verbod op asbesthoudende daken. 

Kritiek op de wet

Er klinkt ook veel kritiek op de wet. Zo heeft Vereniging Eigen Huis grote bezwaren 'tegen de wijze waarop honderdduizenden eigenaren van een woningen met asbesthoudende dakbedekking bij wet gedwongen dreigen te worden om de komende jaren hun dak te vervangen.'

"Door de overheid wordt asbest nu gezien als een maatschappelijk probleem. Maar over de bewijslast wordt hard gediscussieerd. Hoe erg is asbest? Deskundigen zijn sterk verdeeld over de risico's", zegt een woordvoerder van Eigen Huis.

"Bovendien ligt er geen plan. Er was een subsidiepotje maar die is al lang leeg en dat stelde bijna niets voor. Hoe moeten huiseigenaren dat allemaal betalen? Het kost al snel 10.000 euro om te saneren. Het is een gigantische klus om asbestdaken te verwijderen."

'Krankzinnig'

Asbestdeskundige Jan van Willigenburg noemt de nieuwe wet zelfs 'krankzinnig'. Van Willigenburg adviseert overheden, bedrijven en woningcorporaties over asbestbeleid.

"Het is een grote leugen dat asbest altijd schadelijk is voor de gezondheid. Voor mensen die dagelijks, gedurende vele jaren met asbest in aanraking komen, heeft het duidelijke gezondheidsrisico's. Maar dat is echt heel iets anders dan mensen met een asbestdak op hun huis. Een verbod is echt onzinnig."

1,5 miljard euro

En ontzettend duur. Van Willigenburg schat de totale verwijderingskosten op 1,5 miljard euro. "Er klopt niets van het plan. Het kost de mensen ontzettend veel geld en de eerste mens die asbestkanker heeft gekregen door een asbestdak op een schuurtje moet nog gevonden worden."

Bron • RTL Nieuws / Agnes de Goede