Bedrijven

Heineken stopt sponsoring honkbalteam na rel om video in stadion

31 mei 2019 21:26

Alexandria Ocasio-Cortez Beeld © ANP

Heineken heeft een punt gezet achter een sponsordeal met honkbalteam de Fresno Grizzlies, na een video waarin volksvertegenwoordiger Alexandria Ocasio-Cortez werd uitgemaakt voor vijand van de vrijheid.

De club uit Californië toonde de video op grote schermen in het stadion tijdens een wedstrijd op Memorial Day, een nationale feestdag in de Verenigde Staten waarop gevallen soldaten worden herdacht.

De video is opgebouwd rond een vaderlandslievende toespraak van voormalig president Ronald Reagan: 'We are Americans'. In een fragment van de video wordt Alexandria Ocasio-Cortez, lid van het Huis van Afgevaardigden, geschaard onder de 'vijanden van de vrijheid', op gelijke voet met onder meer Kim Jong-un en Fidel Castro.

Excuses niet genoeg

Woensdag had rozijnenmerk Sun-Maid zich daarom al teruggetrokken als sponsor. Gisteren volgden twee dochterbedrijven van Heineken, Dos Equis en Tecate. Zij namen blijkbaar geen genoegen met de excuses van de Grizzlies. Andere sponsoren, zoals Toyota, vonden de excuses wél toereikend.

De club schreef in een verklaring op Twitter dat de video bedoeld was als ontroerend eerbetoon aan de gevallen soldaten. Door de 'misleidende en beledigende' bewerking van de video, was daar geen sprake van.

De video zou zijn gemaakt door iemand buiten de organisatie, en zou van tevoren niet in zijn geheel zijn bekeken door een medewerker van de Grizzlies. 'Onze excuses aan onze fans en onze gemeenschap voor deze fout', schreef de club.

Criticus van Trump

Ocasio-Cortez komt uit New York en vertegenwoordigt de linkervleugel van de Democratische Partij. Ze staat bekend als felle criticus van president Donald Trump en is een pleitbezorger voor een 'New Green Deal', een plan om de Amerikaanse economie te vergroenen met miljardensteun van de overheid.

In een reactie op Twitter schreef Ocasio-Cortez dat video's als deze niet onschuldig zijn. 'Ze beïnvloeden mijn leven vanwege de vloedgolf aan doodsbedreigingen die ze teweeg brengen'.