Bedrijven

ABN Amro vertrouwde modeketen Miller & Monroe niet meer

Mathijs Smit • 21 mei 2019 17:12 @Mathijs__Smit

Vestiging van Miller & Monroe Beeld © Google Maps

ABN Amro draaide de geldkraan van Vidrea Retail vorige maand dicht omdat de bank het modebedrijf onvoldoende vertrouwde. Vidrea, dat vervolgens uitstel van betaling moest aanvragen, is het bedrijf achter de winkelketen Miller & Monroe met 72 vestigingen in Nederland.

Vidrea Retail is het modebedrijf van de Amsterdamse ondernemersfamilie Hes. Afgelopen jaren bouwde de familie door de overname van kwakkelende winkelketens een groot retailbedrijf op, met zo'n 260 winkels en 1800 werknemers in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. De overgenomen winkels werden omgebouwd tot de nieuwe formule Miller & Monroe.

Financiële problemen

Eerder dit jaar bleek Vidrea echter in de financiële problemen te zitten. Een trits schuldeisers eiste geld van het bedrijf. Op 10 april zegde ABN Amro het krediet op, waarna het bedrijf volgens topman Lex Hes niets anders restte dan uitstel van betaling aan te vragen.

Volgens Hes was de opzegging van het krediet door ABN Amro het gevolg van negatieve mediaberichten. Maar uit een vandaag openbaar geworden vonnis van de Utrechtse rechtbank, blijkt de bank daar anders over te denken.

Gebrekkig vertrouwen

"ABN Amro heeft aan de opzegging van het krediet onder meer ten grondslag gelegd dat er sprake is van een gebrekkige vertrouwensrelatie", aldus het vonnis. De vertrouwensbreuk zou 'onder meer het gevolg zijn van het omleiden van betalingsverkeer'.

Ook bewindvoerder Marie José Cools blijkt vraagtekens te hebben gezet bij Vidrea Retail. "De bewindvoerder twijfelt over de vraag of zij gedurende de surseance voldoende werd geïnformeerd door het zittende management", aldus het vonnis.

Regeling met de bank

ABN Amro zegt desgevraagd niet op de zaak te kunnen reageren. "Wij kunnen nooit ingaan op individuele klantrelaties. Bovendien is deze zaak onder de rechter geweest", aldus een woordvoerder. Bewindvoerder Cools was onbereikbaar voor een toelichting.

Vidrea-topman Lex Hes laat via zijn woordvoerder weten geen commentaar te willen geven op de vertrouwensbreuk. "Het is water under the bridge", het ligt achter hem. "Wij hebben inmiddels een regeling met de bank gesloten."

Drie weken geleden liet Vidrea weten een akkoord met de bank en de bewindvoerder te hebben gesloten, die het bedrijf de ruimte moet geven om te proberen een faillissement te voorkomen.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit