Bedrijven

Hof kraakt populaire belastingtruc die gebruikt werd bij Hunkemöller

17 mei 2019 08:28

Een vrachtwagen van Hunkemöller. Beeld © ANP

De Franse investeringsmaatschappij PAI heeft bij de overname van lingerieketen Hunkemöller in 2011 de belastingregels misbruikt. Door een constructie leek het of het winstgevende Hunkemöller geen winst maakte, waardoor er geen belasting hoefde te worden afgedragen.

Dat blijkt uit een arrest van het Gerechtshof Amsterdam dat werd opgemerkt door het Financieele Dagblad.

Lening om belasting te vermijden

De overname van Hunkemöller werd gefinancierd door een aandeelhouderslening, maar die was nergens voor nodig, behalve dan het ontlopen van belasting, oordeelt de rechter.

Hunkemöller leende 61,4 miljoen euro van de Franse investeerder tegen een woekerrente die over de gehele looptijd 8,1 miljard zou bedragen, schrijft de krant. Door die hoge rente werd de keten op papier verliesgevend, waardoor er geen winstbelasting hoefde te worden betaald.

Nergens belasting betalen

Aan de andere kant hoefde in Frankrijk geen belasting te worden betaald over de renteontvangsten. Op die manier betaalde niemand belasting, terwijl er wel flink geld werd verdiend. Over de eerste drie boekjaren ging het om 27 miljoen euro aan renteaftrek, door het arrest loopt PAI dat bedrag mis.

Inmiddels is Hunkemöller trouwens alweer doorverkocht aan het Amerikaanse Carlyle.

Tien andere zaken

De uitspraak is niet alleen vervelend voor PAI, maar ook voor andere private equity-partijen, die veel vaker dit soort constructies gebruiken. Volgens het FD lopen er nog zeker tien vergelijkbare zaken waarin de Belastingdienst nog geld wil zien van investeerders.

Bron • RTL Z