Bedrijven

Winst ABN Amro met 20 procent gedaald

RTL Z • 15 mei 2019 07:16 @rtlz

ABN Amro-bestuurders Kees van Dijkhuizen (ceo) en Clifford Abrahams (cfo). Beeld © ANP

De winst van ABN Amro is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Onder de streep bleef 478 miljoen euro over, dat is 20 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat kwam onder meer omdat vorig jaar nog significante winsten werden geboekt op aandelenparticipaties, bij de investeringsfondsen van het inmiddels verkochte ABN AMRO Participaties.

Het operationeel resultaat kwam uit op 754 miljoen euro, 23 procent minder dan een jaar terug.

Minder slechte leningen

De netto-rentebaten van het financiële concern werden onder meer beïnvloed door tijdelijk verhoogde beheerkosten. ABN Amro zette wel minder geld opzij voor slechte leningen: 102 miljoen euro. Dat is 51 procent minder dan de 208 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Wel gingen de kosten omhoog door nieuwe regelgeving waar de bank naar eigen zeggen alleen het eerste kwartaal last van had. ABN Amro wist die hogere kosten deels te compenseren door streng op de uitgaven te letten. 

De zakentak van de bank gaf meer leningen uit. Tegelijkertijd kromp de hypotheekportefeuille licht. Daar verwacht de bank wel dat het marktaandeel in het huidige kwartaal weer toe zal nemen. Het beheerde vermogen van de Private Banking-tak nam toe. Onder meer een overname droeg daar aan bij.

'Uitdagender'

"De economische omstandigheden en het renteklimaat zijn uitdagender geworden. Daarom werken we aan maatregelen om de kosten te beheersen en de inkomsten op peil te houden", aldus topman Kees van Dijkhuizen in het begeleidende persbericht, dat abusievelijk zes keer werd verzonden naar enkele emailontvangers. De bank gaat echter geen mensen ontslaan, zegt hij tegen RTL Z.

Van Dijkhuizen sprak verder van goede vooruitgang in het uitvoeren van de strategie en wees onder meer op de waakzaamheid van de bank bij het opsporen van financiële criminaliteit.

'Problematisch'

Dat de winstgevendheid zo onder druk staat, is problematisch, zegt analist Jim Tehupuring van ProBeleggen.nl. Ook de daling van de omzet ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar is geen goed teken. "Dat was al een zwak kwartaal." 

Dat de koers van het aandeel is gedaald naar iets meer dan 19 euro, is daar het gevolg van. "Het laagste niveau in twaalf maanden tijd", aldus Tehupuring. "De koers kan wel een impuls gebruiken en daar zijn toch wel hogere omzetten voor nodig."

Bron • RTL Z