Bedrijven

OM eist miljoenenboete voor explosie bij Shell Moerdijk

RTL Z • 14 mei 2019 17:07 @rtlz

Bij de explosie bij Shell Moerdijk in 2014 raakten twee mensen gewond. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Den Bosch een boete van ruim 2,4 miljoen euro geëist vanwege een explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014. Volgens de aanklager heeft het olie- en gasbedrijf nalatig geweest om ongelukken te voorkomen.

Justitie verwijt Shell bovendien een lekkage van de kankerverwekkende stof etheenoxide van november 2015 tot januari 2016, wat nog eens 250.000 euro moet kosten. Daarmee komst de eis op totaal 2,65 miljoen euro.

De explosie ontstond in een reactor van de chemische fabriek door een onverwachte reactie tussen stoffen. De trilling was tot in Utrecht te voelen. Twee mensen raakten gewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dat Shell te weinig oog had voor de risico's.

Directeur Richard Zwinkels van Shell zei tegen de rechter dat de incidenten hadden moeten worden voorkomen. "We doen daar alles aan en zijn het daarom niet eens met alle strafrechtelijke verwijten.''

Maatregelen

Donderdag is het woord aan de verdediging. Eerder al maakte Shell excuses aan buren, klanten en andere betrokkenen. "We begrijpen dat het OM tot dagvaarding is overgegaan. Shell Moerdijk heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen."

De rechtbank in Den Bosch denkt op 7 juni een uitspraak te kunnen doen.

Bron • RTL Z