Business

Topman Aegon sleept weer dikke bonus binnen

Matthias Pauw • 25 maart 2016 18:54 @mattpauw

Beeld ©

Alex Wynaendts, de topman van de Nederlandse verzekeraar Aegon, krijgt een bonus van 923.000 euro over 2015. Dat is ongeveer 80 procent van zijn vaste salaris.

Dat is opmerkelijk, want in de Wet Beloningsbeleid Financiële Ondernemingen staat dat topmensen maximaal een bonus mogen krijgen van 20 procent van hun vaste salaris.

Maar de wet biedt wel een uitzonderingsmogelijkheid waar de verzekeraar gebruik van maakt. Als meer dan 75 procent van het personeel in het buitenland werkt, dan mag de bonus worden opgetrokken tot maximaal 100 procent van het jaarsalaris.

Voldoet nipt
Aegon voldoet nipt aan die eis. Volgens een woordvoerder van het bedrijf werkt 80 procent van de Aegon-medewerkers over de grens, en is er dus niets mis met de constructie.

In totaal verdient topman Wynaendts dit jaar bijna 3,5 miljoen euro. Daarbij is zijn riante pensioenvoorziening (1,2 miljoen euro) ook meegerekend. Het vaste salaris van de topman bedraagt 1.154.000 euro.

Aegon voldoet dus aan de wet, maar de vraag rijst of het bedrijf hiermee moreel verdedigbaar handelt. De woordvoerder wil daar niet over speculeren en wijst erop dat het oordeel over het beloningsbeleid uiteindelijk aan de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders is. Die hebben eerder ingestemd met het huidige beleid.

Aegon zag in 2015 de netto winst bijna halveren, van 1,186 miljard euro naar 619 miljoen euro.

Bron • RTL Z / Matthias Pauw