Bedrijven

'Inpakrobots van Amazon zorgen juist voor meer banen'

Claartje Vogel • 13 mei 2019 18:42 @claartjevogel

Beeld © GettyImages

Amazon heeft een robot gebouwd die het werk van tientallen werknemers kan overnemen. Toch zullen door deze machines geen banen verloren gaan, beweert de Amerikaanse webwinkelgigant.

Webwinkel Amazon is een van de grootste werkgevers in de Verenigde Staten. In totaal werken er 647.500 mensen voor het bedrijf, waarvan zo'n 125.000 fulltime-magazijnmedewerkers. Daarnaast werken er jaarlijks zo'n 100.000 mensen in tijdelijke functies, om de drukke periodes in de distributie- en sorteercentra op te vangen.

Er is veel kritiek op de werkomstandigheden van deze magazijnmedewerkers. De webwinkelreus ligt geregeld onder vuur vanwege de slechte arbeidsvoorwaarden en gevaarlijke werkomstandigheden.

'Als robot behandeld'

Volgens belangengroepen is het magazijn van Amazon één van de meest gevaarlijke werkplekken in de Verenigde Staten. Verder klagen de medewerkers dat zij 'als robots behandeld' worden. Het personeel zou te weinig rusttijd krijgen, moet honderden pakketjes per uur verwerken en heeft soms niet eens tijd voor een plaspauze.

Er werken ook échte robots in bij Amazon. Op dit moment zijn er zo'n 100.000 robots in 26 magazijnen wereldwijd. Zij helpen werknemers met sorteren van 'algemene producten', van lampen en kleding tot kajaks en fietsen.

Het echte inpakwerk wordt nu nog gedaan door mensen, maar dat gaat veranderen. Een nieuwe machine scant producten op de lopende band en verpakt ze binnen enkele seconden. Daarvoor maakt de robot een doos op maat. In het filmpje hieronder zie je hoe dat werkt.

1 machine = 24 werknemers

Die nieuwe robot, de 'CartonWrap', is gemaakt door het Italiaanse bedrijf CMC Srl. Iedere machine kost zo'n 1 miljoen dollar, maar Amazon verwacht die kosten binnen twee jaar terug te verdienen.

Hij kan namelijk een stuk sneller inpakken dan een mens en vervangt in zijn eentje zo'n 24 werknemers. Volgens persbureau Reuters kan dit op den duur betekenen dat 1300 Amerikanen hun baan verliezen, ongeveer 1 procent van alle magazijnmedewerkers.

Niet minder, maar meer banen

Volgens een woordvoerder van Amazon zorgen de nieuwe robots vooral voor meer veiligheid, efficiëntie en snellere levertijden. "We verwachten dat dit juist meer banen oplevert. Het geld dat we besparen kunnen we namelijk investeren in nieuwe dienstverlening en daar hebben we dan weer personeel voor nodig."

Bovendien kan de nieuwe robot niet zelfstandig werken. Er is minstens één persoon nodig die de producten selecteert, nog iemand om het karton en de lijm bij te vullen en een techneut om storingen te verhelpen.

Amazon wil in elk geval geen mensen ontslaan vanwege automatisering. Als er banen verdwijnen, moet dat gaan via natuurlijk verloop. (Of om slechte prestaties.) Verder wil het bedrijf personeel trainen om meer technische functies te vervullen.

10.000 dollar om te stoppen

Amazon biedt werknemers tot 10.000 dollar als ze ontslag nemen en hun eigen bezorgbedrijf beginnen. Daarnaast krijgen ze drie maanden salaris mee. Vrijwel alle Amerikaanse werknemers van Amazon, ook personeel in de distributiecentra, mogen van het aanbod gebruikmaken.

Het bedrijf is nu namelijk afhankelijk van grote pakketbezorgers als FedEx en wil daar verandering in brengen. Werknemers die een eigen bezorgdienst beginnen wordt een 'vast bezorgvolume' beloofd.

'Nog heel lang mensen nodig'

De Amerikaanse webwinkelgigant staat erom bekend zoveel mogelijk te automatiseren. Zo gaan de loonkosten omlaag en kan het bedrijf meer winst maken. Maar volgens robotica-directeur Scott Anderson heeft het bedrijf nog heel lang mensen nodig in de distributiecentra.

"Het duurt nog minstens tien jaar voordat we het hele proces kunnen automatiseren", zei hij in een eerder interview met Reuters. "De techniek is nog heel beperkt. Een volledig geautomatiseerde werkplek kunnen we nog lang niet realiseren."

Subsidies voor arbeidsplaatsen

Robots kunnen namelijk nog heel veel dingen niet beter dan een mens. Denk aan een product oppakken zonder andere producten te beschadigen of meerdere producten tegelijkertijd uit een doos nemen. Eerst een potlood en daarna een stofzuiger oppakken, dat is nog te moeilijk voor de Amazon-robots.

Bovendien bevindt Amazon zich in een precaire positie als het gaat om arbeidsplaatsen. Omdat Amazon met zijn magazijnen zorgt voor werkgelegenheid, kreeg het bedrijf afgelopen jaren namelijk subsidie van de overheid.

Bron • RTL Z