Bedrijven

Drukkerij Donald Duck en Libelle maakt geen doorstart

Joep Westerveld • 07 mei 2019 18:00 @joeperman

Roto Smeets Deventer Beeld © ANP

Roto Smeets in Deventer, de drukker van tijdschriften Donald Duck en Libelle, maakt geen doorstart. Alle 370 werknemers moeten daarom op zoek naar een nieuwe baan.

Dat bevestigt FNV-woordvoerder Bernard van Iren na berichtgeving van regionale krant De Stentor. De medewerkers van het bedrijf kregen het nieuws vanmiddag te horen van de curator.

"Deventer werkte met de diepdruk-techniek die geschikt is voor grote oplages", legt Van Iren uit. "Dat was een voordeel, maar dat is een nadeel geworden, want er zijn simpelweg geen grote oplages meer. En als je die techniek wil vervangen, kost dat miljoenen."

Doorstart Doetinchem

Roto Smeets vroeg vorige maand een faillissement aan, omdat het de salarissen van de medewerkers niet meer kon betalen. In totaal zijn dat er zo’n 800, want het bedrijf heeft ook vestigingen in Doetinchem en Weert. Alleen de drukkerij in Doetinchem zal een doorstart maken, waardoor naar verwachting maximaal 180 van de 270 medewerkers daar hun baan kunnen behouden.

De rest moet op zoek naar nieuw werk. Dat zal niet voor iedereen gemakkelijk zijn, zegt van Iren. "Het is een geluk bij een ongeluk dat het economisch tij gunstig is wat betreft de arbeidsmarkt", aldus de vakbondsman. "Als je dertig jaar bent en redelijk allround opgeleid, dan zul je snel ander werk kunnen vinden. Maar als je 55-plus bent, dan kom je zelfs met twintig diploma’s nog moeilijk aan de bak."

Bezorging niet in gevaar

Liefhebbers van Donald Duck of Libelle hoeven niet te vrezen voor de bezorging van hun favoriete tijdschrift. Een woordvoerder van uitgeverij Sanoma kan niet precies zeggen hoe het wegvallen van drukkerij Roto Smeets opgevangen wordt. "Maar het belangrijkste is dat de bezorging niet in gevaar komt", vertrouwen zij toe.

Bron • RTL Z