Bedrijven

ASML wint zaak bedrijfsspionage, maar schadevergoeding is oninbaar

Chris Koenis • 04 mei 2019 13:09 @chriskoenis

Medewerkers van ASML bij de fabriek in Veldhoven. Beeld © Getty

De hoogste rechterlijke instantie in Californië heeft ASML in het gelijk gesteld in de rechtszaak rond grootschalige bedrijfsspionage in de Verenigde Staten. De Nederlandse chipmachinemaker krijgt een schadevergoeding van 845 miljoen dollar van XTAL, het bedrijf achter de diefstal. Er is een probleem: XTAL verkeert in staat van faillissement.

De schadevergoeding kan daarom niet worden geïnd, zo maakt ASML zojuist bekend in een verklaring. Wel heeft het Nederlandse hightechbedrijf via de schikkingsovereenkomst een groot deel van het intellectueel eigendom van XTAL toegekend gekregen.

Het vonnis is daarmee gelijk aan de uitspraak van de jury van eind november. Destijds werd XTAL al schuldig bevonden voor onder meer het stelen van bedrijfsgeheimen, contractbreuk van werknemers en het inbreken op computersystemen.

Naast de schadevergoeding mag XTAL geen software meer ontwikkelen of verkopen op basis van de gestolen ideeën. Ook mag ASML de klanten van XTAL benaderen en op de hoogte brengen van het vonnis.

Chinese afkomst

Een maand geleden werd duidelijk dat ASML slachtoffer was geworden van grootschalige bedrijfsspionage. De zaak speelde zich af rond 2014, toen het bedrijf XTAL werd opgericht door twee werknemers van Chinese afkomst, die daarvoor bij ASML werkten in het Amerikaanse San José. Zij hengelden via ASML-werknemers bedrijfsgeheimen binnen om hiermee vervolgens te concurreren met het Nederlandse hightechbedrijf.

De zaak kreeg volop aandacht, waaronder in de Tweede Kamer waar de suggestie werd gewekt dat de Chinese overheid betrokken was bij de zaak. ASML-topman Peter Wennink noemde de ophef destijds overtrokken en 'uiteindelijk schadelijk voor ons en de samenleving'.

Bron • RTL Z