Bedrijven

Groeispurt voor Spotify, aantal betalende gebruikers naar 100 miljoen

29 april 2019 15:30

Een Spotify-evenement in New York. Beeld © Getty Images

Muziekstreamingdienst Spotify groeit als kool. Inmiddels heeft de dienst 100 miljoen betalende gebruikers. Een jaar geleden waren dat er nog 25 miljoen minder. De groeispurt is vooral te danken aan gebruikers uit India.

Daar werd Spotify in februari gelanceerd. Het aantal Indiase gebruikers ligt inmiddels op ruim twee miljoen. Die goede prestaties zijn terug te zien in de kwartaalcijfers

Het van oorsprong Zweedse bedrijf, dat vorig jaar naar de beurs in New York ging, zag de omzet uit premiumgebruikers stijgen naar bijna 1,4 miljard euro. Dat is 34 procent meer dan vorig jaar.

Nog altijd 117 miljoen gratis gebruikers

Het sterk gestegen aantal betalende gebruikers is het gevolg van een aantal acties en samenwerkingen met andere diensten, zoals met Samsung, streamingdienst Hulu en spraakassistent Google Home Mini. Bovendien is Spotify flink aan het uitbreiden naar nieuwe landen. Spotify is nu in 79 landen beschikbaar. 

Uit de cijfers blijkt ook dat er aan de niet-betalende gebruikers van de dienst haast niets wordt verdiend. Spotify heeft in totaal 217 actieve gebruikers, waarvan dus 100 miljoen betalende klanten en 117 miljoen gratis gebruikers. 

Die laatste groep is goed voor een advertentieomzet van 126 miljoen euro: een fractie meer dan een euro per gebruiker dus. 

Concurrentie Apple

Een groeispurt betekent niet dat Spotify achterover kan leunen. Concurrent Apple zou Spotify in de VS al hebben ingehaald als het gaat om betalende abonnees, zo meldde de Wallstreet Journal begin deze maand.    

Het zou gaan om 28 miljoen Apple-abonnees in de VS versus 26 Spotify-abonnees. Ook internationaal zou Apple Music volgens de krant harder groeien dan de concurrent.

Het bedrijf maakt ook nog steeds verlies, zij het iets minder: 142 miljoen euro tegenover 169 miljoen vorig jaar.

Bron • RTL Z