Bedrijven

Groei Philips laat te wensen over, winst stijgt

29 april 2019 10:58

Een MRI-apparaat van Philips. Beeld © ANP

Philips groeit, maar wel tergend langzaam. De vergelijkbare omzet steeg met slechts 2 procent, terwijl analisten meer hadden verwacht.

Daar staat tegenover dat het bedrijf de nettowinst wel aardig wist op te voeren. Onder de streep hield Philips 162 miljoen euro over in het eerste kwartaal, 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Meevallers en tegenvallers

Ralph Wessels van ABN Amro ziet een 'mixed bag' bij Philips. De vergelijkbare omzet valt tegen, maar de totale omzet, de operationele winst en de marge pakten juist wel weer goed uit.

Beurscommentator Durk Veenstra is wat minder optimistisch. "Waar is de groei, Frans van Houten?", vraagt hij zich hardop af in RTL Z Voorbeurs.

Hij wijst erop dat de vergelijkbare groei maar 2 procent was, waar op 2,4 procent was gerekend. "En vorig jaar was het zelfs 5 procent. Dus het ging ietsjes beter dan verwacht en nu valt het toch een beetje tegen."

Lange termijn

Hoewel Philips de afgelopen jaren is getransformeerd van een consumentenelektronicabedrijf naar een bedrijf dat zich vooral richt op medische apparatuur, is het juist de tak die nog wel consumentenproducten maakt die het best draait. 'Personal health', dat bijvoorbeeld tandenborstels maakt, zag de vergelijkbare omzet stijgen met 5 procent.

Philips-topman Frans van Houten zegt zich geen zorgen te maken over de bescheiden groei en zegt vooral naar de lange termijn te kijken. "Het orderboek is heel sterk. Dat geeft mij de overtuiging dat we in de loop van het jaar aantrekkende groei weten te realiseren in volwassen markten." Volgens Van Houten is Philips goed op weg om op termijn de jaardoelstelling van 4 tot 6 procent groei te gaan behalen.

Beleggers tevreden

Beleggers lijken al met al toch behoorlijk tevreden met de resultaten en de vooruitzichten. Het aandeel Philips stond rond 10.20 uur ruim 2 procent hoger dan het slot van gisteren.

Bron • RTL Z