Bedrijven

Handelsoorlog kost Harley-Davidson 21 miljoen dollar

23 april 2019 15:38

Een Harley-Davidson, gestyled door de Libanese ontwerper Elie Saab. Beeld © epa

Harley-Davidson wordt dubbel geraakt, door enerzijds tarieven van de Europese Unie en China en anderzijds die van de VS zelf. Dat kostte de motorenbouwer in het eerste kwartaal 21 miljoen dollar aan winst. Zonder die tarieven was de winst ruim 16 procent hoger geweest.

Dat blijkt uit de cijfers over de eerste drie maanden van het jaar. De hogere tarieven waar Harley-Davidson mee te maken kreeg, komen in eerste instantie op naam van de maatregelen die de Amerikaanse president Trump nam.

Hij legde namelijk een hogere heffing op bepaalde onderdelen die de VS importeert uit andere landen. Daardoor is onder meer Harley-Davidson meer geld kwijt aan die onderdelen.

China en EU

Verder sloegen China en de Europese Unie (EU) terug na de heffingen die de VS oplegde. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om motoren die vanuit de VS worden geëxporteerd. Harley-Davidson wordt dus dubbel geraakt.

De onderneming is verder ook nog extra geld kwijt aan heffingen die de VS hebben opgelegd op de invoer van staal en aluminium uit het buitenland. Hoeveel dat kostte, is niet bekendgemaakt.

Trump en Thailand

Eerder dit jaar zei Harley-Davidson nog dat de invoerrechten die de EU oplegde het bedrijf in 2019 in totaal 100 tot 120 miljoen dollar zou kosten. De verschillende invoerrechten waren voor Harley-Davidson reden om de productie voor Europa te verplaatsen naar Thailand.

Dat riep weer de toorn op van Trump, die met een boycot van Harley-Davidson dreigde. Maar inmiddels heeft hij zich bedacht. Hij noemt de heffingen van de EU 'oneerlijk' en beraadt zich nog op maatregelen.

Beter dan verwachte winst

Ondanks het feit dat Harley-Davidson met verschillende tarieven te maken kreeg, zijn de resultaten over het eerste kwartaal een stuk beter dan werd verwacht. Zo daalde het aantal verkochte motorfietsen weliswaar met 7,9 procent, maar de verkopen lagen aan de bovenkant van hetgeen het bedrijf eerder verwachtte.

Ook was de operationele marge met 9,1 procent nipt hoger dan de bandbreedte van 8 tot 9 procent waar Harley zelf eerder vanuit ging.

De nettowinst zonder het effect van herstructureringen en tarieven daalde van 174,8 miljoen dollar tot 127,9 miljoen dollar. Per aandeel is dat van 1,03 dollar tot 0,80 dollar. Dat is een stuk beter dan de door analisten verwachte winst per aandeel van 0,64 dollar per aandeel.

Zonder het effect van de 21 miljoen dollar aan heffingen zou de winst ruim 16 procent hoger zijn uitgevallen.

Bron • RTL Z