Bedrijven

Loonconflict levert Ahold-Delhaize schadepost van 80 miljoen op

Michaël Niewold • 23 april 2019 12:16 @michaelniewold

Een vestiging van Stop&Shop in New York, in 2010. Beeld © Getty Images

Een staking bij een Amerikaanse supermarktketen van Ahold-Delhaize kost het bedrijf minimaal 80 miljoen euro, en maximaal 97 miljoen, aan onderliggende winst.

De tegenvaller is veroorzaakt door een staking van elf dagen bij de keten Shop & Shop. Ruim de helft van de in totaal 415 vestigingen hadden last van de staking: daar werd minder verkocht en de voorraden seizoensgebonden en bederfelijke producten waren er kleiner.

Ook is het bedrijf extra geld kwijt aan transportkosten, goed voor een schadebedrag van tussen de 80 en 97 miljoen euro. 

Winstmarge lager

Door de schadepost zal de onderliggende winstmarge voor het bedrijf dit jaar iets lager uitkomen dan vorig jaar, voegt het bedrijf nog toe. Toen kwam die uit op 4,1 procent. Dit percentage drukt uit hoeveel winst een bedrijf boekt op iedere euro die het verkoopt. In het cijfer zijn variabele kosten zoals loon en grondstoffen afgetrokken, maar nog niet de rentelasten of belastingen.

De 31.000 werknemers van de keten gingen gisteren weer aan het werk, nadat een voorlopige overeenkomst werd gesloten met vijf vakbonden. "Ik weet dat zowel het Stop & Shop-management als zijn partners trots zijn om hun klanten weer te verwelkomen", aldus topman Frans Muller in een persbericht.

Bron • RTL Z