Bedrijven

'Nissan wil productie auto's met 15 procent verlagen'

19 april 2019 11:46

Renault, Nissan en Mitsubishi werken nauw samen. Beeld © AFP

De Japanse autoproducent Nissan wil dit jaar 15 procent minder auto's van de band laten rollen. Daarmee zou het breken met de agressieve expansie onder de gevallen topman Carlos Ghosn. Nissan zelf ontkent trouwens het bericht.

Volgens de Japanse krant Nikkei Asian Review zou de productiebeperking deze maand zijn ingegaan, op 1 april begon het nieuwe boekjaar voor Nissan. De krant heeft daarover gesproken met leveranciers van het autobedrijf.

Nissan zelf zegt dat het bericht van de Nikkei Asian Review niet klopt. Op 14 mei zegt het de nieuwe productiedoelstellingen bekend te maken.

Beleggers schrikken wel van de berichten. De koers van Nissan daalt vandaag meer dan 2,5 procent. Sinds 1 januari heeft Nissan het ook veel slechter gedaan dan de Japanse Nikkei aandelenindex van de 225 grootste ondernemingen.

Relatie met Renault

Als Nissan wel de productie verlaagt, dan kan dat gevolgen hebben voor de verhoudingen met Renault. Het Franse concern heeft 43,4 procent van de aandelen Nissan, dat op zijn beurt weer 15 procent heeft in Renault, net als de Franse staat. Nissan heeft weer 34 procent in Mitsubishi.

De voormalige topman Carlos Ghosn, die bij zowel Renault als Nissan en Mitsubishi aan het roer stond, had grote plannen met de Alliantie. Hij wilde een volledige fusie, maar Nissan zag daar niets in. Zo vreesde Nissan overvleugeld te worden door de Fransen.

Bijrijdersstoel

Nissan maakt meer auto's dan Renault, maar zit gezien de aandelenbelangen toch op de bijrijdersstoel. Als Nissan minder gaat produceren, dan versterkt dat de eigen positie binnen de Alliantie niet bepaald.

Ghosn is na schandalen aan de kant gezet, bij zowel Renault als Nissan. Maar Renault zou toch weer plannen voor een fusie van stal hebben gehaald. Daarna zou het FiatChrysler willen kopen.

2008

Volgens Nikkei verlaagt Nissan de productie dit boekjaar van 5,4 miljoen auto's naar 4,6 miljoen auto's. Dat zou de laagste productie in jaren zijn. Nikkei baseert zich op plannen die Nissan met toeleveranciers zou hebben besproken.

Onder Carlos Ghosn, tot vorig jaar topman van zowel Nissan als partner Renault, voerde Nissan de productie flink op, om de verkoopdoelstellingen te halen. Maar nu zou de nadruk meer op winst worden gelegd, in plaats van op verkoopaantallen.

Winstwaarschuwing

De geplande productieverlaging zou de grootste zijn sinds de financiële crisis.

Nissan gaf in februari een winstwaarschuwing: het denkt dat de winst in het boekjaar dat tot en met maart van dit jaar liep minder winst te behalen dan eerder gedacht.

Vooral in de VS

Nissan wil volgens Nikkei vooral in de VS minder auto's gaan maken. Vorig jaar liep het in de VS al niet lekker. De verkopen daalden er met 6,2 procent, terwijl de totale markt nipt groeide. In 2019 zette die daling door: een afname met 12,1 procent, terwijl de markt als geheel met maar 2,5 procent kromp.

Ondertussen heeft Nissan in China, nipt vóór de VS, de belangrijkste markt voor Nissan, te maken met een krimp van de markt. Zo daalden in maart de autoverkopen in China met  5,2 procent en in het eerste kwartaal zelfs met 11,3 procent. Nissan wist daar trouwens wel de verkopen op te voeren.

Bron • RTL Z