Bedrijven

Ajax 22,5 miljoen rijker na winst op Madrid en Juventus

Michaël Niewold • 17 april 2019 08:57 @michaelniewold

Ajax viert de zege op Juventus, onder aanvoering van Matthijs de Ligt (midden). Beeld © ANP

Het bereiken van de halve finale in de Champions League is behalve sportief ook financieel een fiks succes voor Ajax. Het verslaan van Real Madrid en Juventus levert alleen al 22,5 miljoen aan prijzengeld op.

Dat bedrag komt bovenop de 64 miljoen euro die Ajax al bij elkaar voetbalde door de groepsfase van de belangrijkste Europese clubcompetitie te overleven.

Voor het bereiken van de kwartfinale door de historische uitzege van 4-1 in Bernabéu op Real Madrid ontvangt Ajax al 10,5 miljoen. De sensationele winst op Juventus gisteravond en bijbehorende halvefinaleplek is goed voor nog eens 12 miljoen aan bonus van de voetbalbond UEFA.

Kaartverkoop

Niet meegerekend zijn de inkomsten voor de club uit de kaartverkoop voor de twee extra wedstrijden. Rekenend met de prijzen van de goedkoopste kaartjes voor Real Madrid keer het aantal plaatsen in de Arena leverde dat ook nog eens minimaal 5 miljoen euro op.

Daar staan ook extra kosten tegenover, zoals voor de huur van het stadion. Het Europese succes betekent ook extra overwinningspremies voor de spelers. Daar staat tegenover dat de marktwaarde van spelers zoals Matthijs de Ligt door de Europese prestaties ook weer omhoog is gegaan. 

Koers Ajax omhoog, Juve onderuit

De zege van Ajax komt voor beleggers van de Italiaanse club ook als een - onaangename - verrassing. De koers van het aandeel met een notering op de beurs in Milaan zakte meteen na opening met ruim 18 procent

In Amsterdam, waar Ajax NV een beursnotering heeft, is de stemming juist optimistisch. Ongeveer een half uur na opening van de handel staat het aandeel ruim 8 procent in de plus.

Bron • RTL Z