Bedrijven

ASML-topman Wennink: politieke ophef rondom spionage 'schadelijk'

16 april 2019 20:52

Peter Wennink, ceo van ASML, tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Beeld © ANP

ASML-topman Peter Wennink noemt de reacties op de 'ordinaire bedrijfsspionage' binnen zijn bedrijf overtrokken. Tweede Kamerleden riepen vorige week direct op tot maatregelen. "En dat is uiteindelijk schadelijk voor ons en de samenleving", zegt hij in gesprek met NOS.

Vorige week berichtte het Financieele Dagblad over de zaak, die zich afspeelde in 2015. Chinese medewerkers van het bedrijf stalen toen bedrijfsgeheimen van ASML en speelden die door naar een nieuwe concurrent.

Volgens het FD hadden de daders indirect banden met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Ook de Tweede Kamer ging daarop uit van spionage door de Chinese overheid. Alarmbellen werden gerinkeld, en de roep om een stevig China-beleid klonk.

Betrokkenheid Samsung

Wennink zegt hierover in een interview met de NOS dat dat 'emotionele uitspraken waren op een artikel dat wat ons betreft uit z'n context getrokken is'. Van spionage door de Chinese overheid is geen sprake, zegt hij.  "Daar hebben we geen enkele aanwijzing voor gevonden."

Wel van spionage 'door onze grootste Koreaanse klant'. Wennink noemt geen namen maar doelt op Samsung.  

Beveiliging opgeschroefd

Volgens de ASML-topman wordt de indruk gewekt dat zijn bedrijf naïef is, maar dat is ASML allesbehalve zegt hij. Wennink noemt de berichtgeving en de reacties daarop 'schadelijk voor ons, onze mensen en voor de samenleving'. Zijn bedrijf is gebaat bij een goede samenwerking met de Chinezen.

ASML heeft de beveiliging de afgelopen jaren flink opgeschroefd. "Wij geven dit jaar vier, vijf keer meer uit aan die beveiliging en informatietechnologiebeveiliging als vijf tot zeven jaar geleden", aldus Wennink tegen de NOS. "Wij hebben de kans op misbruik van ons intellectuele eigendom nu tot een minimum beperkt."

Ook China geïrriteerd

Niet alleen Wennink spreekt van onjuiste berichtgeving door het FD, ook de Chinese overheid dat de krant beticht van het verspreiden van valse geruchten. Tijdens een persconferentie gisteren liet de Chinese buitenlandwoordvoerder weten dat 'het tijd wordt dat die Nederlandse krant het een en ander uit gaat leggen'. 

"Wij hebben effectieve maatregelen genomen om intellectuele eigendomsrechten te beschermen en wij willen onze samenwerking met Nederland in de wetenschappelijke en technologische sector beschermen", aldus de woordvoerder.

Bron • RTL Z