Bedrijven

'Nieuwe uitstootregels kosten automakers 7,4 miljard euro winst'

03 april 2019 14:40

Beeld © ANP

Door strengere uitstootregels in de Europese Unie kunnen Europese autoproducenten tot wel 7,4 miljard euro aan winst verliezen. Ze moeten investeren om aan de regels te kunnen voldoen.

Dat concludeert de Zwitserse bank UBS in een rapport waar FT over schrijft. Volgens de bank zijn de gevolgen van de regels onderschat.

Nieuwe auto's mogen over vanaf 2021 nog maar gemiddeld 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Dat is ongeveer een vijfde minder dan nu. Houden ze zich niet aan de uitstootregel, dan moeten ze een boete betalen van 95 euro per gram CO2 boven het target, per verkochte auto.

Tegelijk hebben de automakers te maken met een toenemende gemiddelde CO2-uitstoot van de hele vloot, omdat ze minder auto's op diesel produceren, terwijl die minder CO2 uitstoten dan auto's met een benzinemotor.

'Peugeot grootste verliezer'

Vooral Peugeot zal de dupe worden van de nieuwe plannen, verwacht de bank. Het Franse bedrijf kan een kwart van zijn winst verliezen, omdat het een groot deel van zijn auto's in Europa verkoopt. 

Fiat Chrysler kan verder 20 procent van zijn winst verliezen, Volkswagen 13 procent en Renault 10 procent. UBS voorziet dat alleen Fiat Chrysler een boete zal moeten betalen, omdat het bedrijf te weinig elektrische auto's in de planning heeft.

Bron • RTL Z / ANP