Bedrijven

Flink meer salaris voor de top van Takeaway

28 maart 2019 11:09

Ceo Jitse Groen kan heel wat maaltijden extra bestellen van zijn salarisverhoging. Beeld © ANP

De bestuurders van Takeaway.com, de moeder van Thuisbezorgd.nl, krijgen fors meer salaris. Ook hun bonus kan flink omhoog.

De ceo, cfo en coo van Takeaway.com krijgen in 2019 een hoger basissalaris én hun variabele beloning gaat, als het bedrijf goed draait, omhoog.

Topman Jitse Groen gaat er met zijn vaste salaris 75.000 euro per jaar op vooruit, financiële man Brent Wissink gaat een ton meer verdienen en coo Jörg Gerbig krijgt zelfs 125.000 euro per jaar meer op zijn rekening gestort.

75.000 tot 125.000 euro meer

Verder kunnen de heren meer geld tegemoet zien uit hoofde van het beloningsplan voor de langere termijn, het long term incentive plan. Dat is gebaseerd op voorwaardelijke prestatie-opties en een toelage voor pensioen en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Nu staat dat die beloning nog op maximaal 75 procent van het basissalaris, maar dat gaat naar maximaal 100 procent van het verhoogde salaris. De aandeelhouders moeten nog wel akkoord gaan. Dat moet gebeuren op de aandeelhoudersvergadering op 14 mei.

Pay-out ratio lager dan bij andere bedrijven

Als Groen in 2019 zijn volledige langetermijnbonus krijgt, dan komt zijn totale beloning uit op 950.000 euro. In vergelijking met andere Nederlandse beursgenoteerde bedrijven lijken de beloningen bij Takeaway.com niet heel hoog.

Zo stijgt het basissalaris van Philips-topman Frans van Houten dit jaar naar 1,3 miljoen euro per jaar, terwijl de totale beloning van Shell-ceo Ben van Beurden afgelopen jaar maar liefst 55.000 euro per dag was. Daarmee kreeg hij in 2,5 week net zoveel als Groen over 2019 in een heel jaar zal krijgen.

In 2017 was de pay ratio bij Takeaway.com negen, oftewel: Groen kreeg negen keer zoveel betaald als de doorsnee werknemer binnen het bedrijf. Nederlandse cfo's kregen over 2017 gemiddeld 171 keer zoveel als de doorsnee werknemer.

Takeaway.com heeft nauwelijks bezorgers in dienst. Bestelde producten worden door de restaurants zelf bezorgd.

Bron • RTL Z