Bedrijven

Volkswagen werkt samen met Amazon om efficiency fors te verhogen

Paul le Clercq • 28 maart 2019 07:47 @Paul_le_Clercq

Via de samenwerking met Amazon wil Volkswagen de productiviteit flink verhogen. Beeld © Getty

De Duitse autogigant Volkswagen en het Amerikaanse Amazon gaan een strategische samenwerking aan om de productie bij Volkswagen efficiënter te maken.

Volkswagen en Amazon Web Services willen samen de 'Volkswagen Industrial Cloud' ontwikkelen. Op dit platform worden de gegevens van alle machines en systemen van alle 122 productiefaciliteiten van de Volkswagengroep gecombineerd.

Alle bedrijfsprocessen binnen het Volkswagenconcern moeten daarmee geoptimaliseerd worden, waarmee de productiviteit 'aanzienlijk' omhoog moet kunnen gaan. Dat alles om de nieuwe productiviteitsdoelstelling van het bedrijf te halen: het concern wil de productiviteit met 30 procent verhoogd hebben in 2025.

Machines communiceren met elkaar

De industrial cloud maakt het mogelijk dat straks alle informatie die bestaat binnen een organisatie onmiddellijk beschikbaar is voor alle bronnen, legt Thomas Vollmer, hoofd van de Production Quality divisie van het Duitse Fraunhofer Institute for Production Technology IPT in Aken uit.

Nu communiceren machines, werknemers en it-systemen nog niet altijd consequent met elkaar. Met het nieuwe platform kan informatie beter worden uitgewisseld, aldus Vollmer.

Ook toeleveranciers

Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat machines communiceren dat zij beschikbaar zijn, dat er capaciteit beschikbaar is of dat er een storing is. Ook kunnen toeleveranciers en klanten meedoen met informatie-uitwisseling.

Op de langere termijn moet ook de keten van 1500 toeleveranciers die vanaf 30.000 vestigingen werken worden aangesloten.

Naadloos

Nu zijn er nog verschillende it-systemen binnen het Volkswagenconcern, maar straks zouden alle productie- en logistieke systemen dus naadloos op elkaar moeten aansluiten.

Met de industrial cloud wil Volkswagen bereiken dat er een beter zicht komt op alle materialen die het concern verbruikt. Daarnaast wil het er veel eerder achterkomen als er bottlenecks zijn in de levering van grondstoffen en materialen en als er onderbrekingen in het productieproces zijn. Verder wil VW de installaties in de fabrieken optimaal gebruiken.

Afgelopen week namen VW-topman Herbert Diess en Amazon-ceo Jeff Bezos al een selfie, die Diess op zijn LinkedInpagina postte. Diess was toen bij de 'Marsconferentie' van Bezos.  

Samenwerking met Microsoft

Onlangs bespraken Diess en Microsoft-ceo Satya Nadella ook al de ontwikkeling van een Volkswagenplatform genaamd Automotive Cloud. Daarbij gaat het om de communicatie tussen de auto's van Volkswagen en Volkswagen zelf.

Diess omschreef die strategische samenwerking als 'sleutel' bij het omvormen van Volkswagen tot een 'softwaregedreven mobiliteitsaanbieder'. Auto's worden mogelijk het meest geavanceerde internetapparaat, zei Diess toen.

VW en Amazon zijn marktleiders

Onder het Volkswagenconcern vallen naast het merk Volkswagen ook Audi, Seat, Skoda, Lamborghini en de vrachtwagenproducenten MAN en Scania.

Volkswagen is de grootste producent van personenauto's ter wereld en één van de grootste makers van vrachtwagens. Amazon is de grootste aanbieder van clouddiensten in de wereld.

Bron • RTL Z