Bedrijven

Miljardendeal tussen vliegtuigbouwer Airbus en China

25 maart 2019 20:25

Een Airbus-toestel wordt in China in de juiste kleuren geverfd. Beeld © Getty Images

Een lucratieve deal voor de Franse vliegtuigmaker Airbus: China koopt 300 vliegtuigen. De overeenkomst werd vandaag ondertekend door de Franse president Emmanuel Macron en de Chinese president Xi Jinping. Boeing heeft dit keer het nakijken.

China koopt 290 Airbus-vliegtuigen van het A320-model en tien vliegtuigen van het A350-model. De deal heeft een cataloguswaarde van 35 miljard euro, al wordt bij het plaatsen van zulke grote orders vaak korting gegeven. In eerdere overleggen werd daarom een bedrag genoemd van 16 miljard euro. 

De A320 is de grootste concurrent van de Boeing 737. Het nieuwst type van de 737, de MAX 8, staat momenteel wereldwijd aan de grond. Dit na twee dodelijke crashes met dit type toestel in Indonesië en Ethiopië.

7400 vliegtuigen en miljarden dollars

Airbus en Boeing zijn grote concurrenten. Beide leveren aan de Chinese afzetmarkt dat geldt als de grootste ter wereld voor commerciële vliegtuigen. De komende twee decennia heeft het volgens berekeningen van Airbus en Boeing zo'n 7400 passagier- en vrachtvliegtuigen nodig. Er zou een bedrag van 1,2 biljoen dollar mee gemoeid zijn.

Boeing is een Amerikaanse vliegtuigbouwer, die inmiddels onderdeel is geworden van de handelsoorlog aldus Bloomberg. Zo zou zijn afgesproken dat China meer Amerikaanse goederen zou importeren, alleen wil het de Boeing 737 MAX 8 van die lijst af hebben. Indonesië annuleerde onlangs een bestelling van 49 toestellen. 

Bron • RTL Z