Bedrijven

UWV beslist: Ryanair mag Eindhovens personeel niet ontslaan

Claartje Vogel • 19 maart 2019 17:53 @claartjevogel

Ryanair-topman Michael O'Leary. Beeld © Getty Images

Prijsvechter Ryanair mag zijn in Nederland gevestigde piloten en cabinepersoneel niet ontslaan, besluit het UWV. Het personeel blijft dus voorlopig met behoud van salaris thuis, want het Ierse bedrijf vliegt inmiddels niet meer vanaf de basis in Eindhoven.

Uitkeringsinstantie UWV geeft Ryanair geen toestemming voor een ontslag op basis van economische gronden, bevestigt de woordvoerder van UWV aan RTL Z.

De Ierse luchtvaartmaatschappij sloot vorig jaar de basis in Eindhoven en vroeg vervolgens collectief ontslag aan voor al het in Nederland gevestigde personeel. Als reden gaf Ryanair de 'slechte bedrijfseconomische prestaties'.

Onderbouwing

Het UWV wijst die aanvraag vandaag af. De uitkeringsinstantie wil verder niet ingaan op individuele zaken.

"Maar ik kan wel zeggen dat UWV altijd toetst of de aanvraag voldoende onderbouwd is", zegt de woordvoerder. "Dat betekent dat een bedrijf bijvoorbeeld moet aantonen dat er structureel arbeidsplaatsen verdwijnen en dat er geen mogelijkheid is om mensen een andere baan te geven binnen de organisatie."

De circa dertig piloten en cabinemedewerkers moeten in elk geval voorlopig in dienst blijven. Zij zitten met behoud van salaris thuis en hoeven alleen Ryanair-vluchten te accepteren die beginnen en eindigen in Eindhoven. Maar die zijn er niet, want de Ierse maatschappij vliegt sinds november al niet meer vanaf de basis.

Basis Eindhoven dicht

Een maand eerder maakte Ryanair bekend dat de luchtvaartmaatschappij zijn basis in Eindhoven gaat sluiten. Het bedrijf wilde zijn werknemers verplicht overplaatsen naar het buitenland, maar dat werd verboden door de rechter. De prijsvechter stelde het personeel toen voor de keuze: alsnog 'vrijwillig' verhuizen of ontslag.

Ryanair had in januari al een uitspraak van UWV gewild, maar dat ging niet door. Het UWV stuurde de Ierse prijsvechter terug naar de vakbonden. Ryanair moest eerst met hen overleggen, voordat UWV de aanvraag in behandeling wilde nemen.

Extra argumenten

Het Ierse bedrijf leverde vervolgens extra argumenten aan voor de ontslagaanvraag. De uitkeringsinstantie nam de aanvraag daarna in behandeling, maar wijst deze nu toch af. Het bedrijf kan nu nog naar de kantonrechter stappen of proberen er individueel met zijn mensen uit te komen.

Ryanair was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron • RTL Z