Bedrijven

Amerikaanse justitie onderzoekt invloed Boeing op toezichthouder

19 maart 2019 05:16

Boeing 777 van British Airways (archieffoto). Beeld © Flickr.com/Barcex

Vliegtuigbouwer Boeing wordt in de Verenigde Staten onderzocht naar aanleiding van de twee ongelukken met een Boeing 737 Max. Er wordt onder meer gekeken of Boeing te veel invloed uitoefende op toezichthouder FAA.

Dat meldt persbureau AP op basis van bronnen. Het Amerikaanse onderzoek komt een dag nadat de Fransen hadden gemeld dat er 'duidelijke overeenkomsten' zijn tussen het ongeluk in Indonesië en Ethiopië. 

Binnen vijf maanden crashten twee vliegtuigen van het type Boeing 737 Max. Het toestel wordt wereldwijd aan de grond gehouden. Het ongeluk met het toestel van Ethiopian Airlines ruim een week geleden zou veel overeenkomsten vertonen met de crash in oktober vorig jaar met een toestel van Lion Air in Indonesië.

Te veel invloed

Het ministerie van Justitie onderzoekt of de Federal Aviation Administration (FAA) Boeing wel genoeg controleerde. Gisteren kwam naar buiten dat Boeing te veel invloed heeft gehad op veiligheidscontroles van nieuwe toestellen. Medewerkers van de FAA klaagden zeven jaar geleden al over de verregaande invloed van Boeing.

CEO Dennis Muilenberg van Boeing kondigde in een brief aan dat de toestellen snel een software-update krijgen. Boeing werkt al aan een update sinds de crash met het Lion Air-toestel dat in oktober vorig jaar neerstortte. Een defecte sensor gaf daarbij verkeerde informatie over het vliegtuig, waardoor de neus van het toestel telkens naar beneden dook.

Ook Nederland weerde de omstreden Boeing 737 uit luchtruim

Wereldwijd moest de Boeing 737 Max aan de grond blijven. Reisorganisatie TUI vloog er in ons land mee.

Bron • RTL Nieuws / Reuters