Bedrijven

Gigantische beloning voor Boeing-topman: 23,4 miljoen

Michaël Niewold • 16 maart 2019 09:53 @michaelniewold

Boeing-topman Muilenburg Beeld © AFP

Vliegtuigconcern Boeing heeft ondanks de crash van de Boeing 737 Max van Lion Air vorig jaar goed gepresteerd. Dat is terug te zien in het beloningspakket van topman Dennis Muilenburg. In totaal kreeg hij 23,4 miljoen dollar overgemaakt.

Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van de 18,5 miljoen dollar die Muilenburg over 2017 kreeg uitgekeerd, blijkt uit een melding van Boeing aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC deed. In 2016 toucheerde Muilenburg nog 15 miljoen.

De fikse stijging dankt de topman onder meer aan een bonus van 13 miljoen dollar en een aandelenpakket van ruim 7 miljoen. Het basissalaris van Muilenburg is met 1,7 miljoen relatief bescheiden. 

Omzet boven 100 miljard

Tot de eerste crash van een Boeing 737 Max, het best verkopende toestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, had het bedrijf een topjaar. De omzet kwam voor het eerst uit boven de 100 miljard dollar. 

Het is maar zeer de vraag of Muilenburg over dit jaar weer net zo'n bonus kan bijschrijven. Na tweede crash met een Boeing 737 Max, een toestel van Ethiopian Airlines op 10 maart, wordt het toestel wereldwijd aan de grond gehouden

Voorzorgsmaatregel

In de loop van de week besloten steeds meer luchtvaartautoriteiten dat zij 'als voorzorgsmaatregel' de toestellen niet meer in hun luchtruim toestaan.

De Amerikaanse FAA ondernam in eerste instantie geen actie, maar uiteindelijk maakte president Trump bekend dat ook in de VS het toestel aan de grond wordt gehouden totdat meer bekend is over de oorzaak van de twee crashes.

 

Bestellingen

Een groter probleem dan de 371 toestellen die nu aan de grond worden gehouden is of maatschappijen de toestellen die zij hebben besteld, nog steeds wel willen. In totaal zijn er 5011 toestellen van dit type aangevraagd. 

De koers van het aandeel Boeing daalde met 10 procent in de afgelopen week, het bedrijf werd bijna 25 miljard dollar minder waard op de beurs.

Bron • RTL Z