Bedrijven

Twee topmannen van Facebook stappen op na koerswijziging

15 maart 2019 08:23

Chris Cox tijdens een presentatie in 2011. Beeld © AFP

Facebook verliest op een dag twee topmannen. Het hoofd productontwikkeling en de baas van Whatsapp geven er de brui aan.

Dat schrijft ceo Mark Zuckerberg in een brief aan het personeel.

Nummer drie

Chris Cox, het hoofd productontwikkeling, werkte al sinds 2005 bij het bedrijf en heeft een grote rol gehad in de ontwikkeling van het platform en de apps. Hij was na Zuckerberg en operationeel directeur Sheryl Sandberg de hoogste in rang bij het miljardenbedrijf.

Zuckerberg overlaadt Cox met complimenten in zijn brief en vertelt dat Cox al enkele jaren erover nadenkt om iets anders te gaan doen. In 2016 zou hij hebben besloten dat er nog te veel 'belangrijk werk' te doen was om op te stappen.

Conflict met Zuckerberg

Nu het bedrijf voor een nieuwe koerswijziging staat waarbij Facebook meer gaat concentreren op privé-communicatie en deels Instagram, Whatsapp en Messenger wil integreren, zou Cox hebben besloten dat het tijd is voor iets anders.

Volgens de New York Times hebben Cox en Zuckerberg een verschil van mening over de nieuwe koers en zou dat de reden zijn voor het vertrek.

In een bericht op zijn persoonlijke Facebookpagina laat Cox doorschemeren dat hij niet laaiend enthousiast is over de wijzigingen in het bedrijf. "Zoals Mark heeft geschetst, slaan we een bladzijde om in onze productrichting, gefocust op een versleuteld, interoperabel berichtennetwerk. (…) Dit zal een groot project zijn en we zullen nieuwe leiders nodig hebben die enthousiast zijn om de nieuwe richting in te slaan."

Topman Whatsapp ook weg

Ook Chris Daniels, die aan het hoofd stond van Whatsapp, heeft het bedrijf verlaten. Het lijkt erop dat Daniels in ieder geval nog geen andere plannen had gemaakt. "Ik heb genoten van de samenwerking met Chris en ik weet zeker dat hij geweldige dingen gaat doen in wat hij ook kiest om hierna aan te pakken", schrijft Zuckerberg.

Voor Daniels staat al een vervanger klaar. Zijn taak wordt overgenomen door Will Cathart, die tot nu toe verantwoordelijk was voor de Facebook-app. Cox wordt niet vervangen. Zijn taken worden overgenomen door een team van andere hooggeplaatste medewerkers.

Bron • RTL Z