Bedrijven

Ontslagen bestuurders Leaseplan krijgen 2,4 miljoen mee

Michaël Niewold • 14 maart 2019 12:16 @michaelniewold

Leaseplan-cfo Gijsbert de Zoeten. Beeld © Leaseplan

Hun vertrek bij Leaseplan in november vorig jaar was zogenaamd 'in goed overleg', maar uit de ontslagvergoeding die de financieel directeur en operationeel directeur meekregen, blijkt dat de twee niet uit vrije wil vertrokken.

Begin november moesten cfo Gijsbert de Zoeten en coo Marco van Kalleveen het veld ruimen bij het bedrijf, nadat enkele weken daarvoor een beursgang werd afgeblazen. 

Toen werd gezegd dat het vertrek met 'wederzijdse instemming' was, uit het jaarverslag blijkt iets anders

Ontslagvergoeding

Behalve dat de twee hun deel kregen van in totaal 6 miljoen euro aan salaris en andere vergoedingen voor de directie, mochten ze met z'n tweeën bijna 2,4 miljoen euro verdelen. In het bedrag zit een deel salaris, de rest is ontslagvergoeding, bevestigt een woordvoerder.

"We respecteren contractuele afspraken", antwoordt hij op de vraag of het niet toch om gedwongen ontslagen ging. Hoeveel ieder krijgt, wil het bedrijf niet zeggen. "Maar je kunt het rekensommetje zelf wel maken."

Een miljoen

Als we ervan uitgaan dat beide bestuurders hetzelfde krijgen, komt hun ontslagvergoeding vermoedelijk rond het miljoen euro per persoon uit. Dat zit zo: bij Leaseplan krijgt maar een persoon meer dan een miljoen salaris, blijkt uit hetzelfde jaarverslag. Dat is topman Tex Gunning.

Het salaris voor de resterende twee maanden voor de ontslagen bestuurders kan dus niet hoger zijn dan 160.000 euro. De rest van het bedrag van 1,15 miljoen is dus ontslagvergoeding.

Verkoopplan CarNext

Het bedrijf maakte verder bekend dat het overweegt om CarNext, het platform waarop de leasemaatschappij tweedehandsauto's verkoopt, van de hand te doen. Volgens Leaseplan wordt gekeken naar de strategische opties voor CarNext en bevindt het onderzoek daarnaar zich nog in een vroeg stadium. Er zijn nog geen knopen doorgehakt.

Op het onderdeel werd in aanloop naar de afgeblazen beursgang vorig jaar door kenners een waarde gehangen van 1 miljard tot 2,5 miljard euro. CarNext heeft een website en 32 showrooms in 22 landen.

Leaseplan kondigde begin oktober de gang naar het Damrak aan, maar die plannen werden kort daarop weer ingetrokken. Topman Tex Gunning zei in januari dat de komende jaren geen beursgang meer verwacht hoeft te worden.

Bron • RTL Z