Bedrijven

Renault, Nissan en Mitsubishi krijgen één bestuur

11 maart 2019 15:07

Renault, Nissan en Mitsubishi werken nauw samen. Beeld © AFP

De alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi wil één overkoepelend orgaan om de verdere samenwerking vorm te geven. Er is sinds eind vorig jaar onrust in de top, nadat 'grote man' Carlos Ghosn in de gevangenis belandde.

Renault bevestigt dat er wordt gesproken over een nieuw bestuursorgaan. De voorgestelde oplossing zou geen gevolgen hebben voor de belangen die de drie over en weer in elkaar hebben. 

De nieuwe constructie zou in de plaats komen van de oude situatie, waarbij de macht in feite was geconcentreerd in handen van topman Carlos Ghosn.

Alliantie

Renault, Nissan en Mitsubishi vormen met zijn drieën 'The Alliance', naar eigen zeggen de grootste autofabrikant ter wereld. Die alliantie is een ingewikkelde vorm van onderlinge belangen. Zo heeft Renault 43,4 procent in Nissan, dat op zijn beurt weer 15 procent heeft in Renault en 34 procent in Mitsubishi. Ook de Franse staat is erbij betrokken, het heeft 15 procent in Renault, net zoveel als Nissan dus.

Ghosn redde destijds in feite Nissan van de ondergang. Renault nam toen een belang in het Japanse bedrijf, maar inmiddels is Nissan groter dan de Franse moeder.

De geruchten gaan dat Ghosn werkte aan een fusie tussen Renault en Nissan, iets dat ze bij Nissan niet zien zitten. Sinds de arrestatie van Ghosn stuurt met name Nissan aan op een grotere rol in de alliantie. Met de nieuwe regeling zouden de drie automakers op gelijkwaardiger manier tot beslissingen willen komen.

Ghosn

Ghosn was voorzitter van de commissarissen bij zowel Nissan als Mitsubishi en ceo bij Renault. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude in Japan. Ghosn zat ruim drie maanden achter de tralies, maar hij is nu op borgtocht vrij, na betaling van 9 miljoen dollar.

Ghosn had gevraagd of hij bij de bestuursvergadering van morgen mocht zijn, maar dat verzoek is afgewezen.

'Eind aan Nederlandse bv's'

Het nieuwe bedrijf zal worden geleid door Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard, melden Nikkei en de Financial Times. Renault meldt wel dat een overeenstemming eerst door het bestuur van Renault zal moeten worden goedgekeurd.

Volgens Nikkei zal de alliantie tussen de drie autoconcerns twee in Nederland gevestigde bv's opdoeken. De ene bv is eigendom van Renault en Nissan en de andere van Nissan en Mitsubishi. Beide staan boven de samenwerkingsverbanden en zijn officieel in Nederland gevestigd. Zij zouden worden vervangen door het nieuw op te richten bedrijf.

Bron • RTL Z / ANP