Bedrijven

Hele transportsector haalt meer omzet, behalve de zeevaart

Claartje Vogel • 11 maart 2019 07:50 @claartjevogel

Het distributiecentrum van 's werelds grootste koeriersdienst United Parcel Service (UPS) is gevestigd in Best. Beeld © ANP

Wegvervoerders, koeriers en luchtvaartbedrijven hebben hogere opbrengsten binnengehaald. Vervoersdiensten haalden 5 procent meer omzet op vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet nam toe in alle deelbranches van de transportsector en de toename was het grootst in de binnenvaart.

De omzet van binnenvaartschippers steeg met ruim 30 procent en dat is de sterkste toename van deze eeuw. Vooral in de tweede helft van 2018 stegen de opbrengsten en een belangrijke oorzaak is dat het water in de grote rivieren historisch laag stond.

Schippers vervoerden daardoor minder vracht, maar konden hogere prijzen vragen. Daarnaast ontvingen ze een laagwatertoeslag.

Meer omzet, meer nieuwe bedrijven

In vrijwel de hele transportsector was sprake van omzetgroei. Bij vrachtvervoerders over de weg, naar omzet gemeten de grootste bedrijfstak in de branche, stegen de opbrengsten met 6 procent.

Dat zorgde ook voor ondernemerszin. Er werden vorig jaar 6400 nieuwe transportbedrijven opgericht, waarvan vooral wegvervoerder en koeriersdiensten. Het jaar ervoor waren kwamen er minder vervoersbedrijven bij, namelijk 5000.

Alleen zeevaartbedrijven hadden te maken met een lagere omzet. Die omzetdaling is wel minimaal: de zeevaart haalde 0,1 procent minder geld binnen dan vorig jaar.

Personeelstekort

Net als in veel andere branches heeft de transportsector moeite om aan personeel te komen. Het vierde kwartaal waren er meer dan 13.000 openstaande vacatures, ruim 4,5 duizend meer dan een jaar geleden.

De bedrijven zien dit personeelstekort als belemmering, maar over het algemeen verwachten ze een goed volgend kwartaal. Zo'n 15 procent denkt dat de omzet zal toenemen, iets meer dan de helft verwacht dat de opbrengst gelijk blijft.

 

 

Bron • RTL Z