Bedrijven

Shell vervolgd voor mega-explosie Moerdijk en uitstoot giftige stof

01 maart 2019 15:12

De brand op 3 juni 2014 bij Shell Moerdijk. Beeld © ANP / Ginopress

Olieconcern Shell wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor een grote explosie op het terrein in Moerdijk in 2014. Daarnaast moet het bedrijf zich ook verantwoorden voor langdurig te hoge uitstoot van de giftige stof etheenoxide.

Het OM neemt Shell kwalijk dat het niet de juiste maatregelen heeft getroffen om de explosie en de daaropvolgende brand te voorkomen.

Had voorkomen kunnen worden

De kans op een groot ongeluk met gevaarlijk stoffen is doorgaans klein, maar de gevolgen kunnen zeer groot zijn, laat het OM weten. "Mede daarom moet een bedrijf maatregelen nemen, zodat in geval van een ongewoon voorval, de gevolgen voor mens, milieu en omgeving beperkt blijven. Indien Shell alle maatregelen had genomen, had een dergelijke explosie niet kunnen gebeuren."

Door niet de juiste maatregelen te nemen heeft Shell medewerkers en mensen in de omgeving in gevaar gebracht, zegt de aanklager.

Twee gewonden

De explosie op het terrein in Moerdijk was het gevolg van een chemische reactie die plaatsvond bij het opstarten van een fabriek. Dat liep mis, waardoor de druk in een reactorvat snel opliep, met een gigantische explosie tot gevolg.

Bij de brand raakten twee personen licht gewond, maar de explosie was te voelen tot in Utrecht.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed in 2015 al onderzoek naar de zaak, en kwam toen al tot harde conclusies. Volgens de OVV werden interne procedures niet gevolgd en waren er onvoldoende lessen getrokken uit eerdere incidenten.

Etheenoxide

Naast de explosie wordt Shell ook vervolgd voor een ander strafbaar feit. Van november 2015 tot en met januari 2016 stootte Shell teveel etheenoxide uit. Die stof is kankerverwekkend en kon de lucht in stromen doordat er een afsluiter ongemerkt open stond.

Shell reageert deemoedig op de dagvaarding en zegt begrip op te kunnen brengen voor de stap van het OM. "Het spijt Shell oprecht voor buren, klanten en andere betrokkenen wat er is gebeurd. We begrijpen dat het OM tot dagvaarding is overgegaan. Shell Moerdijk heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen."

De zaak staat gepland op 14 en 16 mei en komt voor in de Rechtbank Den Bosch.

Bron • RTL Z