Bedrijven

OM werkt aan strafzaak tegen Shell voor omkoping in Nigeria

01 maart 2019 09:14

Een olie- en gasverwerkingstation van Shell in Nigeria. Beeld © ANP

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) bereidt een strafrechtelijke zaak voor tegen olie- en gasconcern Shell rond vermeende omkoping bij de exploitatierechten van een olieveld voor de kust van Nigeria.

Het OM heeft de oliereus laten weten dat het onderzoek naar de zaak bijna klaar is en dat er wordt gewerkt aan een strafzaak, meldt Shell zelf.

Het gaat om de aanschaf van exploitatierechten voor het olieveld OPL-245 voor de Nigeriaanse kust. Daarvoor telden Shell en het Italiaanse energieconcern Eni in 2011 omgerekend 1,3 miljard euro neer.

Geur van corruptie

Rond de transactie hangt al langer een zweem van corruptie. De Nigeriaanse regering zou de opbrengst hebben doorgesluisd naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

Er loopt al een Italiaanse strafzaak over de kwestie. Bij het strafonderzoek in Italië was ook het Nederlandse OM betrokken. Shell en Eni hebben altijd ontkend dat er iets verwijtbaars is gebeurd.

In februari kwamen onderzoeksorganisatie SOMO en Milieudefensie met een studie naar interne mails van het olie- en gasconcern rond de kwestie. Daaruit zou blijken dat Shell een claimzaak op basis van een Nederlands-Nigeriaans investeringsverdrag gebruikte om Nigeria onder druk te zetten om akkoord te gaan met de gunning van het olieveld. De Nigerianen hadden de rechten eigenlijk al aan een andere partij dan Shell toegewezen.

'Volstrekt normaal'

Shell liet toen in een reactie weten dat het 'volstrekt normaal' was om een internationale arbitragezaak aan te spannen tegen de Nigeriaanse regering, omdat die het olieveld zowel aan Shell als aan een andere partij had toegewezen.

"Het was een legitieme manier om onze rechten op OPL-245 en onze investeringen te beschermen. De Nederlandse overheid was hiervan op de hoogte. Ook de uiteindelijke schikking van dit geschil met de Nigeriaanse regering in 2011 was geheel legitiem'', aldus het bedrijf.

In september vorig jaar veroordeelde een rechtbank in Milaan twee mannen tot celstraffen van vier jaar voor hun rol als tussenpersonen bij de oliedeal. Ook werd voor tientallen miljoenen euro's aan tegoeden ingevorderd.

Bron • RTL Z / ANP