Bedrijven

NS haalt fors hogere omzet en winst

28 februari 2019 16:44

NS-ceo Van Boxtel en staatssecretaris Van Veldhoven in de destijds nieuwe sprinter op station Haarlem. Beeld © ANP

De nettowinst van de NS is afgelopen jaar verdriedubbeld, tot 116 miljoen euro. De omzet groeide eveneens, mede door een nieuwe Britse concessie.

De omzet van de Nederlandse Spoorwegen (NS) nam in 2018 toe met bijna 15 procent tot 5,9 miljard euro. Dat kwam echter voor het grootste deel door de start van een nieuwe concessie in Groot-Brittannië, terwijl verder in Duitsland een concessie volledig in de cijfers werd opgenomen.

In Nederland daalde de omzet juist met 1 procent tot 3,1 miljard euro, maar de reizigersopbrengsten stegen er juist met ruim 5 procent omhoog.

Groot-Brittannië en Duitsland

Bij de flink toename van de nettowinst speelt mee dat de NS over 2017 een boete kreeg van bijna 41 miljoen euro wegens vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Een beter beeld van de gang van zaken geeft het onderliggende resultaat, dat steeg van 131 miljoen euro tot 205 miljoen euro. In absolute zin kwam dat met name door Nederland, maar relatief gezien groeide de bijdrage uit het buitenland juist het meest: een plus van bijna 80 procent. Groot-Brittannië en Duitsland zijn bij elkaar nu goed voor 30 procent van het onderliggende resultaat. 

NS is sinds een aantal jaren niet meer alleen in Nederland actief. Inmiddels komt bijna de helft van de omzet uit het buitenland.

Brexit

Het is in Groot-Brittannië niet alleen hosanna. Zo daalde het bedrijfsresultaat daar. NS heeft last van brexit. De reizigersgroei in de regio Greater Anglia, ten noordoosten van Londen, daalde de afgelopen twee jaar fors en daardoor moet NS er meer betalen voor de concessie.

Deze ontwikkelingen en de aanstaande brexit brengen onzekerheid met zich mee voor onze verwachte resultaatontwikkeling in Groot-Brittannië. Een gezonde financiële huishouding voor onze activiteiten in het Verenigd Koninkrijk heeft onze volle aandacht, schrijft NS dan ook.

Het is nog steeds niet bekend wat voor brexit er komt, terwijl het zelfs nog altijd mogelijk is dat er helemaal geen brexit komt.

Bron • RTL Z